Početna » ДО ПЕТКА ПРОМЕНЉИВО И ТМУРНО ВРЕМЕ, А ОНДА СЛЕДИ ПРОМЕНА

ДО ПЕТКА ПРОМЕНЉИВО И ТМУРНО ВРЕМЕ, А ОНДА СЛЕДИ ПРОМЕНА

од Паланка данас
0 Коментар

У Србији ће до петка бити променљиво, тмурно и свежије време, а потом до 25. октобра очекује се право михољско лето, уз температуре од 20 до 25 степени, уз стабилно, суво и сунчано време.

Након тмурног и магловитог јутра, у Србији ће и данас бити умерено до претежно облачно, а после подне и пред крај дана тек понегде се очекује слаба и краткотрајна киша или локални пљусак са грмљавином. Максимална температура биће до 20 степени, у Београду до 19, објавио је у најновијој прогнози метеоролог Ђорђе Ђурић.

Веома слично време очекује се и у четвртак. Након јутарњих 8 до 12°C и услова за маглу и тмурно време, током дана максимална температура биће од 18 до 22°C, у Београду до 19°C.

У петак се очекује више сунца, али и појачање југоисточног ветра, који ће у кошавском подручју бити јак. Максимална температура без битније промене у осносу на претходне дане.

Стабилно, суво и ведро

Доминација антициклона и високог ваздушног притиска наставиће се и од викенда, што ће условљавати стабилно, суво и углавном ведро време. Једино ће у кошавском подручју и даље дувати појачан југоисточни ветар, јер ће се центар антицклона налазити над Карпатима и источном Европом, а ниског над Јонским морем, па се услед израженијег градијента ваздушног притиска очекује кошава. Током већег дела следеће седмице центар високог притиска налазиће се углавном над нашим подурчјем. Захваљујући блокирајућем утицају антицклона, снажни облачни и падавински системи у склопу снажних циклона са Атлантика следеће седмице неће моћи да продру унутар копна Европе, већ ће се са Атлантика обрушавати на северне и јужне ободе Европе.

У Србији се током викенда очекује сунчано и топлије, али уз хладна и магловита јутра. Уз умерено топло време, максимална температура током дана биће у већини предела око 20°C.

Од викенда ће уз присуство снажног антицклона у приземљу, све више јачати и термички гребен на висини са југозапада, који ће током већег дела следеће седмице условљавати да до нашег подручја са југозапада и са Медитерана пристиже веома топла ваздушна маса.

Очекује нас михољско лето

Следеће седмице очекује се право михољско лето. Током целе следеће седмице јутра ће бити свежа и хладна, понегде и магловита, а током дана сунчано и релативно топло, уз максималне температуре углавном од 20 до 25°C. Према тренутним прогнозама, михољско лето и стабилно, сунчано и топло време задржало би се на подручју Србије од 15. до 25. октобра, тако да према тренутним прорачунима бар до 25. октобра у Србији нема на видику јачег захлађења са падавинама.

Просечна максимална температура за средину октобра у Србији је од 16 до 20°C, тако да је она ових дана углавном око просечних вредности и задржала би се до викенда, а током следеће седмице максимала температура у већини предела била би више и за пет степени од просека. Ако изузмемо услове да понегде буде краткотрајне кише до петка, потом се до бар минимум 25. октобра на подручју Србије не очекују падавине, а стабилно, суво и топло време ићи ће на руку ратарима и пољопривредницима да приведу крају јесење радове.

Након веома кишног и свежег септембра, овогодишњи октобар протећи ће у знаку стабилног, углавном сувог месеца, али и топлијег од просека, уз доминацију антицклона и високог ваздушног притиска током већег дела месеца.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept