Početna » ДРУГАЧИЈИ ПОЧЕТАК ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ: Министарка открила шта очекује ђаке и наставнике и шта ће бити у фокусу

ДРУГАЧИЈИ ПОЧЕТАК ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ: Министарка открила шта очекује ђаке и наставнике и шта ће бити у фокусу

СЛЕДЕЋЕГ петка ученици основних и средњих школа враћају се у клупе. Министарство просвете школама је дало смернице за рад, а како би њихова примена требало да изгледа у пракси, чему нас је научила претходна година и које су најважније лекције пред наставницима, ђацима, али и родитељима, говорила је министарка просвете Славица Ђукић Дејановић за медије.

– Министарство просвете је било координатор, али читава влада, сугестије председника државе, родитеља, ученика, стручњака, Филозофског факултета, Института за ментално здравље, све је врло утицало на садржај тих смерница које смо послали 18. августа да би наставничка већа, пре свега професори и наставници у основним и средњим школама могли да се припреме – наводи министарка просвете.Према њеним речима, образовно-васпитни рад ће у овој школској години бити прожет обавезом свих нас да безбедност деце, али и неговање оних вредности које значе праве људске вредности за ученике, неговање релација у којима има поштовања, поштовање различитости у сарадњи, то ће бити нека тенденција која ће се одвијати на различите начине и у школским и у ваншколским активностима, које ће бити праћене заједништвом ученика, наставника и родитеља као актера учења.

– Процес учења и васпитања ће отпочети 1. септембра и тај први дан ће бити дан разговора са децом према смерницама. Не само о програмима наставним, него пре свега о томе како се деца осећају, какве релације планирају да негују, шта ће бити њихови приоритети и на који начин ће сви ти актери учења бити повезани – напомиње Славица Ђукић Дејановић.

Другачији почетак школске године

Почетак школске године ће, додаје, бити такав да ће прва и друга недеља бити другачије него раније година.

– У првој недељи биће тих тематских разговора, радионица, саветовалишног рада, биће упућени наставници и ученици да у склопу сопствене креативности, у зависности од узраста детета, од типа школе, изаберу теме из више области за које сматрају да су за њих приоритетне. Дакле, једна индивидуалност у систему образовања који мора остварити свој план и програм и рутину – истиче министарка просвете:

– У другој недељи мериће се знања, али без оцењивања. Дакле, колико је неко у претходном школовању достигао у својим знањима и образовању и која је његова стартна основа како би компетиција постојала самог ученика и наставника за његово напредовање, то појединачно. Тај колективни дух ће се неговати кроз идентитет школе ком ће се придавити много већи значај.

У основне школе примљена још 93 психолога и педагога

Наводи да су само у основне школе примљена 93 нова запослена из области психологије и педагогије, што није довољно.

– Одређеним законским изменама предвиђа се да свака школа има довољан број психолога и педагога. То је процес који морамо полако реализовати, али врло се мисли о томе – истиче Славица Ђукић Дејановић:

– Неће бити школе у перспективи која неће имати педагога и психолога, али морамо бити свесни да једна школа која има хиљаду ученика ако том психологу и педагогу не помогне разредни старешина, наставник, родитељ који ће приметити промену у детету да психолог и педагог обрате посебну пажњу на њега, колики год број да имамо на тако велики број ученика неће бити довољан. Због тога тај рад у погледу идентификације менталног проблема, па до постигнућа учења у школи мора бити просто заједнички исто задатак.

Од маја је, каже, постојала континуирана подршка родитељима, наставницима, кроз радионице, саветовање, кроз стручну помоћ психолога, психијатара где је то потребно.

Учешће педагога у тим врстама различитих стручних интервенција, биће интензивирани у првом месецу, у читавом септембру, посебно за оне ученике који прелазе у пети разред или уписују први разред средње школе јер ће ту адаптација на нову средину бити своја врста траума, па ће ти ученици бити посебно анализирани да се види шта у помоћи за адаптацију те деце треба чинити.

На питање како ће се гарантовати безбедност у школама каже да ће се гарантовати пре свега развијањем свести свих актера учења, родитеља, наставника, деце да раде на безбедности.

У свим школама полицајци

– Министарство просвете је са Министарством унутрашњих послова направило предлог програма конкретне сарадње. Неће бити ниједне школе у Србији у којој и у време одмора и за почетак и на крају наставног дана неће бити припадници полиције. Биће појачан број полицајаца у околини свих школа. Сама едукација деце и блискост са полицајцима који се неће доживљавати као неко ко је страх и трепет за децу, него као пријатељ деце, сигурност деце ће имати сопствене едукације и едуковаће децу на који начин треба да препознају зло било које врсте за које они треба да интервенишу.

Та интензивна сарадња психолога, припадника МУП-а, педагога, наставника, директора школе, инспектора који ће више имати надзорну функцију него инспекторску ће, наводи, такође долазити до изражаја у свакодневном раду.

Наводи да ће одређени пројекти бити представљени деци тако да ће им користити и да се иде ка стварању школског живота у којем се негује нулта толеранција на насиље.

– Цела година и будуће године биће везане управо за те програме које смо врло осмислили, на којима су радили врло компетентни људи и где кажем тај мултисекторски приступ управо у тој теми треба да сада у пракси буде примењен. То наравно изискује напор и заједништво и родитеља и наставника и ученика и свих нас и вас из медија – наглашава Славица Ђукић Дејановић уз, како каже, молбу да у томе сви заједнички учествујемо.

(РТС)You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept