Početna » ДРЖАВНА ПОМОЋ НОВОПЕЧЕНИМ РОДИТЕЉИМА: СВЕ О ПОРОДИЉСКИМ НАКНАДАМА, ДЕЧИЈИМ ДОДАЦИМА И ФИНАНСИЈСКОЈ ПОМОЋИ

ДРЖАВНА ПОМОЋ НОВОПЕЧЕНИМ РОДИТЕЉИМА: СВЕ О ПОРОДИЉСКИМ НАКНАДАМА, ДЕЧИЈИМ ДОДАЦИМА И ФИНАНСИЈСКОЈ ПОМОЋИ

од Паланка данас
0 Коментар

Дочек принове у породици је важна прилика испуњена љубављу и радошћу. Kао новопечени родитељи у Србији, имате приступ разним програмима државне помоћи који су осмишљени да помогну у ублажавању финансијског терета и пруже кључну подршку у овом посебном периоду.Бенефиције за породиље:

Накнаде за породиље пружају финансијску подршку мајкама током трудноће и након порођаја. Да бисте се пријавили за породиљску накнаду, потребно је да поднесете захтев у породилишту где сте се породили, у оквиру процеса е-регистрације новорођенчета. Додатни документи могу бити потребни у наредних шест месеци након подношења прве пријаве. Након одобрења, прва уплата се обично врши неколико месеци касније, а накнадна плаћања заказују се око 20. у месецу.

Дечији додаци:

Ђечији додаци су мјесечне исплате које се исплаћују породицама за помоћ у покривању трошкова подизања ђеце. Захтев за дечји додатак се може поднети органима локалне самоуправе (градски секретаријат или општина) до навршене једне године живота детета. Локалне власти су одговорне за решавање питања у вези са дететом Органи локалне самоуправе су одговорни за решавање питања везаних за услуге дечије и социјалне заштите. Висина дечјих додатака варира у зависности од броја деце у породици и исплаћује се у ратама.

Финансијска помоћ:

Родитељски додатак за рођење првог детета од 1. јануара 2023. године износи 345.398,70 динара. Ово је предвиђено Решењем о номиналним износима родитељског додатка, паушала за набавку опреме за дете, једнократне помоћи за рођење другог и трећег детета и дечијег додатка и цензуса за остваривање права на дечији додатак од 1. јануара 2023. године

Новчана помоћ је доступна у виду једнократних плаћања за издржавање породице по рођењу детета. Висина новчане помоћи зависи од броја деце и подложна је променама. Од 1. јануара 2023. године конкретни износи су следећи: Друго дете: 306.388,75 динара (плаћа се у 24 месечне рате) Треће дете: 1.838.332,53 динара (плаћа се на 120 месечних рата) Четврто дете: 2.757.498,79 динара (плаћа се на 120 месечних рата).

Процес пријаве и потребни документи:

Да бисте се пријавили за ове бенефиције, можете посетити управу локалне самоуправе за социјалну и дечију заштиту или преузети образац захтева са сајта Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Уз попуњен образац за пријаву, мораћете да приложите неколико пратећих докумената, укључујући: Оригинали извода из матичне књиге рођених за сву децу и оверене копије ових извода. Оригинал доказ о држављанству мајке (не старији од шест месеци) Фотокопија здравственог осигурања мајке (оверена). Доказ о пребивалишту за децу (не старије од шест месеци) Фотокопија картице штедног рачуна мајке из Поштанске штедионице (ако је доступна) Kопија венчаног листа (ако постоји) Важно је напоменути да се процес пријаве може незнатно разликовати у зависности од ваше специфичне локације и околности.

Све папире које прикупља мајка требало би да прибави и отац детета уз додатак следећих, али само под условом да мајка није жива или не брине о беби:

1. Извод из матичне књиге умрлих за мајку

2. Уверење Центра за социјални рад о чињеници да је мајка напустила дете, одлуку суда да је мајка лишена родитељског права

3. Извештај комисије надлежног здравственог органа о тежој болести мајке или решење којим је мајка лишена пословне способности

4. Потврду надлежне установе о почетку и трајању издржавања казне затвора за мајку

5. Редослед рођења детета за које отац подноси захтев за признавање права на родитељски додатак, утврђује се према мајци

Уколико се захтев подноси у породилишту, мајка, односно отац дају овлашћење раднику здравствене установе, на основу чега он шаље захтев надлежном органу електронским путем и то у складу са законом којим се уређује електронски документ и услуге од поверења у електронском пословању.

Родитељски додатак се не може остварити, ако новорођено дете за које се подноси захтев није вакцинисано у складу са прописима у области здравствене заштите Републике Србије.

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept