четвртак, јун 20, 2024
Početna » ДВА ПРАЗНИKА ОБЕЛЕЖЕНА СУ ЦРВЕНИМ СЛОВОМ, А ПОЧИЊЕ И ПОСТ: Погледајте како изгледа ЦРKВЕНИ KАЛЕНДАР за НОВЕМБАР!

ДВА ПРАЗНИKА ОБЕЛЕЖЕНА СУ ЦРВЕНИМ СЛОВОМ, А ПОЧИЊЕ И ПОСТ: Погледајте како изгледа ЦРKВЕНИ KАЛЕНДАР за НОВЕМБАР!

Ево како изгледа црквени календар за новембар 2023

од Паланка данас
0 Коментар

Током новембра месеца Српска православна црква по верском календару обележава низ празника од којих су 2 обележена црвеним словом, а која многе породице у Србији обележавају као крсну славу. У питању су Митровдан и Аранђеловдан.Погледајте како изгледа црквени календар за новембар 2023:

Свети великомученик Димитрије – Митровдан: 8. новембар

Празник Светог великомученика Димитрија је непокретни или стајаћи празник, што значи да је увек истог датума, односно 8. новембра

Митровдан је православни празник посвећен Димитрију Солунском, античком заповеднику Солуна, који је страдао због ширења хришћанства.

У српском народу је устаљен био обичај да се на Митровдан отпуштају слуге којима је истекао уговор и изнајмљују нови. Овај дан је легендаран и по томе што су се хајдуци тада растајали да би негде презимили зиму и поново се састали о Ђурђеву дану следеће године.

У црквеном календару обележен црвеним словом и пета је по величини крсна слава

Сабор Светог Архангела Михаила – Аранђеловдан: 21. новембар

Врховни вођа анђелске војске, Архангел Михаило у Православној цркви поштован је као ратнички јунак који је први ступио у борбу са злим силама.

Према народном веровању, Архангел Михаило прихвата душе умрлих и мерећи добра и зла дела упућује их према заслузи у рај или пакао, због чега се и назива Душовадник.

Свети Архангел Михаило је на иконама представљен са исуканим мачем у десној руци.

Kод многих хришћана постоји веровање да је Свети Михаило живи светац па се због тога на славским трпезама не износи жито. Црква наводи да је такво веровање погрешно јер се жито не приноси светитељу већ свим упокојеним прецима који су се заветовали Светом архангелу Михаилу. Такође се верује да какво је време на Аранђеловдан да ће такво бити током зиме и пролећа.

Овај празник је друга најчешћу крсну славу у Србији, одмах после Никољдана.

У новембру почиње и Божићни пост, односно 28. новембра.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept