Početna » “ЕНЕРГЕТСКИ ПАСОШ” ЗА АУТОМОБИЛЕ У ПРИМЕНИ ОД 24. ДЕЦЕМБРА

„ЕНЕРГЕТСКИ ПАСОШ“ ЗА АУТОМОБИЛЕ У ПРИМЕНИ ОД 24. ДЕЦЕМБРА

Правилник о подацима економичности потрошње горива и емисијама ЦО2 нових путничких возила, који ће нови аутомобили морати имати почеће да се примењује 24. децембра.

од Паланка данас
0 Коментар

Правилник по којем нови аутомобили морају имати „енергетски пасош“ а продају се у Србији, ступа на снагу овог месеца а садржи информације о енергетској ефикасности и економичности потрошње горива, односно „енергетски пасош“.

Директор Агенције за безбедност саобраћаја (АБС) Бранко Стаматовић је, отварајући семинар на којем су се увозници и дистрибутери нових возила упознали са тим правилником и обавезама које из њега проистичу, подсетио да је Србија прошле године донела Закон о климатским променама након отварања поглавља 27.

“Тим законом је препозната ова директива ЕУ и транспоновањем те директиве је донет Правилник о подацима о економичности потрошње горива и емисијама ЦО2 нових путничких возила„, казао је Стаматовић. Он је навео да је поента да купац буде информисан како би донео добру одлуку и за себе и за животну средину.

„Након 24. децембра свако ново возило које се продаје у Србији мора имати информације о енергетској ефикасности, емисији ЦО2 и економичности потрошње“, објаснио је Стаматовић.

Неке од обавезе које проистичу из Правилника су да нови модел путничких аутомобила М1 – поседује ознаку о економичности возила, као и да на крају сваке године увозник доставља АБС листу модела свих нових возила са подацима који су прописани у табели.

Такође, АБС прикупља листе са подацима од свих увозника и објављује водич са саветима за возаче, са објашњењима о утицају на животну средину, као и са листом свих модела свих марки које се продају на нашем тржишту. Поред тога, објављује се и листа десет најекономичнијих модела за сваки тип горива.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept