Početna » ЕВО КАД ЗАСТАРЕВАЈУ ДУГОВАЊА ГРАЂАНА: Морамо да чувамо рачуне за струју, мобилни, кабловску, и то ОВОЛИКО ДУГО

ЕВО КАД ЗАСТАРЕВАЈУ ДУГОВАЊА ГРАЂАНА: Морамо да чувамо рачуне за струју, мобилни, кабловску, и то ОВОЛИКО ДУГО

Потрошачи могу да избегну принудну наплату само уколико уложе приговор у одређено време које је за то назначено.

од Паланка данас
0 Коментар

Дуговања грађана за рачуне за комуналне услуге, струју, кабловску телевизију, мобилне и фиксне телефоне застаревају у року од годину дана.Све ово не значи да дуг након поменутог периода од годину дана не може бити наплаћен.

Потрошачи могу да избегну принудну наплату само уколико уложе приговор у одређено време које је за то назначено.

Такође, законом је забрањено да се, након годину дана, дужник условљава наплатом застарелих потраживања да би услуга поново била активирана.

„Све услуге које доспевају на месечном нивоу застаревају у року од годину дана, према Закону о облигационим односима“, објашњава Младен Алфировић из Националне организације потрошача Србије

„Доказ о уплати треба чувати у том периоду, односно 12 месеци“.

Када потрошачи не виде опомену, онда случај преузима извршитељ. Алфировић наглашава и да грађани никада не треба да избегавају решење које им стигне од њега, јер ће на крају платити „дебелу“ камату.

„Уколико их неко тужи за застарело потраживање и стигне им решење од извршитеља, обавезно треба у року од осам дана да уложе приговор“, прецизира Алфировић и додаје да у том поднеску треба да се позову на застару. Само на тај начин могу да зауставе принудну наплату потраживања, ако су на време поднели приговор.

Он истиче да грађани погрешно мисле да дуг не може дабуде наплаћен ако је прошло више од 12 месеци или да ће одбијањем решења која им стижу од извршитеља избећи да га плате. Институт застаре се, како наглашава, не примењује аутоматски, већ искључиво када се дужник позове на њега у року од осам дана.

„Уколико то не учини, на крају ће његови трошкови бити вишеструко увећани и дуг ће бити принудно наплаћен“, наводи Алфирофић.

Суд по службеној дужности не води рачуна о роковима, о томе морају да брину потрошачи. Друго је питање зашто поједина јавна предузећа покушавају да наплате застарела потраживања.

Дужник свој приговор на застарела потраживања, како објашњава, упућује преко извршитеља суду, који доноси одлуку да се обустави наплата. Тај поднесак мора да буде сачињен у складу са прописима. Он истиче и да је Законом о заштити потрошача забрањено да се корисници условљавају наплатом застарелих потраживања да би им била поново укључена, односно пружена услуга, али у пракси се то, ипак, дешава.

Мобилни телефон – рок два месеца

Мобилни и кабловски оператери имају право да прекину пружање услуге потрошачима који два месеца нису платили рачун.

Када измире тај дуг, она ће бити поново активирана. Уколико је прошло годину дана и потраживање је застарело, оператери немају право да условљавају корисника наплатом, да би им поново укључили услугу.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept