Početna » ЕВО КАДА БИ ТРЕБАЛО ДА СЕ РЕАЛИЗУЈЕ ПОМОЋ ОД 500.000 ДИНАРА ЗА ПРВО ДЕТЕ: Министарка открила све детаље

ЕВО КАДА БИ ТРЕБАЛО ДА СЕ РЕАЛИЗУЈЕ ПОМОЋ ОД 500.000 ДИНАРА ЗА ПРВО ДЕТЕ: Министарка открила све детаље

Министарка је конкретније причала о плану и програму новчаног повећања

Информација која је сигурно одушевила родитеље ових дана је да ће износ за рођење првог детета бити повећан на 500.000 динара, а за друго дете на 600.000 динара.


А осим овога, министарка за бригу о породици и демографију Милица Ђурђевић Стаменковски најавила је и ускоро послати предлог Министарству здравља да бесплатна буде и вантелесна оплодња за треће дете.

Када ће све ово бити реализовано одгонетнула је Милица Ђурђевић Стаменковски у јутарњем програму Курир телевизије.

– Желела бих да обавестим јавност о томе како ће будући родитељи моћи да остваре своја права и на који начин замишљамо измене закона о породици. Дакле, председник Републике је најавио да се иде на повећање родитељског дотака, а наша држава има највећи тај капитал од држава Балкана. Мађарска, као добар пример земље која је ангажовала целокупан државни апарат о бризи родитеља, има мањи додатак, него Србија. То показује да смо ми заиста препознали да су породица, дакле уопште биолошки опастанак нације, пред великим изазовом. Подаци демографа нису охрабрујући, о томе треба отворено да говоримо и алармирамо пажњу како бисмо пружили одговор – започела је Стаменковски.

Министарка је конкретније причала о плану и програму новчаног повећања.

– Знам да родитељи нестрпљиво исчекују да измене закона ступе на снагу, али неопходно је да то знате, како процедуре налажу, прође одређене нивое како бисмо могли да у одређеном тренутку определимо износ од 500.000 за прво, 600.000 динара за друго, а нешто касније ћу рећи и за издвајања за треће и четврто дете, јер нисмо желели да родитељи који добијају треће или четврто дете остану ускраћени за повећања и покушавали смо да нађемо механизам како и њима да изађемо у сусрет. Дакле, износ који је до сада био на снази за рођење првог детета је 371.614, дакле више од 370.000. Након јулског усклађивања које имамо на основу инфлације и које се обично обрачуна средином јула месеца, када се ускладе сви подаци и када се процени колико ће се тај износ повећати, биће 386.051 за рођење првог детета, али ми не желимо да родитељи у Србији чекају та постепена усклађивања, јер би на тај начин до износа од 500.000 динара стигли практично тек за три године, што је процес – рекла је Стаменковски, па наставила:

– Желели смо да одмах једним кровним износом изједначимо родитеље, да не дискриминишемо било кога и тај износ од 500.000 динара према нашим очекивањима би отприлике требало да ступи на снагу 1. октобра. Ја ово сада говорим оријентационо. Јавност би требало да зна да нама следи јавна расправа. Као министар за бригу о породици и демографију тражила сам од свог тима да ургентно припреми све ове измене закона и у заиста политичку вољу и председника Републике и председника Владе, ми ћемо вероватно током лета већ имати јавну расправу.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept