Početna » ЕВО КАДА ОВЕ ГОДИНЕ СЛАВИМО ВАСКРС И КАДА ПОЧИЊЕ ВАСКРШЊИ ПОСТ

ЕВО КАДА ОВЕ ГОДИНЕ СЛАВИМО ВАСКРС И КАДА ПОЧИЊЕ ВАСКРШЊИ ПОСТ

Васкрс представља најважнији хришћански празник

Ускрс или Васкрс је највећи хришћански празник којим се прославља Васкрсење Исуса Христа које се десило трећег дана после његове смрти. То је покретни празник и код православних верника најраније може да падне 4. априла, а најкасније 8. маја, док код католика увек пада између 22. марта и 25. априла.Ове године, православни Ускрс прославља се у недељу, 16. априла 2023. године. Велики петак обележава се 14. априла, 15. априла је Велика субота, а два дана која долазе након Ускрса (17. и 18. април) обележавају се као Васкрсни понедељак и Васкрсни уторак.

Васкрс представља најважнији хришћански празник, а њиме се изражава радост због коначне победе сина Божјег над смрћу и прогонством.

Ускрсу претходи Велики ускршњи пост, који почиње 27. фебруара (понедељак) и траје до 15. априла (субота). Ово је покретан пост и најважнији је посни период у току године.

Задатак поста је да нас телесно и душевно припреми за празник Васкрсења Христовог, те се у време овога поста уздржавамо од меса, јаја, сира, млека, и остале хране са животињским масноћама.

Вино и уље дозвољени су само суботом и недељом, али и на дан Свете четрдесеторице мученика (22. март), док се риба може користити само на Благовести (7. април) и Цвети (9. април). Свим осталим данима пости се „на води“, а поготово строго средом и петком.

Прва три дана прве недеље Великог ускршњег поста посте се посебно строго. То исто важи и за последњу недељу поста коју постимо „на води“, осим Великог четвртка (13. април) када је дозвољено уље и вино.

На Велики петак (14. април) се уздржавамо од јела и пића све до изношења плаштанице, дакле до 3 сата поподне, после чега се узима лаган оброк „на води“. Такође, строго се пости и на Велику суботу (15. април), као једину посну суботу у току године.
You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept