Početna » ЕВО КАДА ОВЕ ГОДИНЕ СЛАВИМО ВАСКРС И КАДА ПОЧИЊЕ ВАСКРШЊИ ПОСТ

ЕВО КАДА ОВЕ ГОДИНЕ СЛАВИМО ВАСКРС И КАДА ПОЧИЊЕ ВАСКРШЊИ ПОСТ

Васкрс представља најважнији хришћански празник

од Паланка данас
0 Коментар

Ускрс или Васкрс је највећи хришћански празник којим се прославља Васкрсење Исуса Христа које се десило трећег дана после његове смрти. То је покретни празник и код православних верника најраније може да падне 4. априла, а најкасније 8. маја, док код католика увек пада између 22. марта и 25. априла.Ове године, православни Ускрс прославља се у недељу, 16. априла 2023. године. Велики петак обележава се 14. априла, 15. априла је Велика субота, а два дана која долазе након Ускрса (17. и 18. април) обележавају се као Васкрсни понедељак и Васкрсни уторак.

Васкрс представља најважнији хришћански празник, а њиме се изражава радост због коначне победе сина Божјег над смрћу и прогонством.

Ускрсу претходи Велики ускршњи пост, који почиње 27. фебруара (понедељак) и траје до 15. априла (субота). Ово је покретан пост и најважнији је посни период у току године.

Задатак поста је да нас телесно и душевно припреми за празник Васкрсења Христовог, те се у време овога поста уздржавамо од меса, јаја, сира, млека, и остале хране са животињским масноћама.

Вино и уље дозвољени су само суботом и недељом, али и на дан Свете четрдесеторице мученика (22. март), док се риба може користити само на Благовести (7. април) и Цвети (9. април). Свим осталим данима пости се „на води“, а поготово строго средом и петком.

Прва три дана прве недеље Великог ускршњег поста посте се посебно строго. То исто важи и за последњу недељу поста коју постимо „на води“, осим Великог четвртка (13. април) када је дозвољено уље и вино.

На Велики петак (14. април) се уздржавамо од јела и пића све до изношења плаштанице, дакле до 3 сата поподне, после чега се узима лаган оброк „на води“. Такође, строго се пости и на Велику суботу (15. април), као једину посну суботу у току године.
Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept