Početna » Ево како да поступите АКО ИЗГУБИТЕ ПАСОШ ИЛИ НОВАЦ током летовања: Све чешће се дешава

Ево како да поступите АКО ИЗГУБИТЕ ПАСОШ ИЛИ НОВАЦ током летовања: Све чешће се дешава

Током туристичке сезоне, ризик од крађа је знатно већи, стога је важно не остављати документа, кофере, торбе и друге вредне ствари у возилима. Без докумената, посебно пасоша, немогуће је наставити путовање или се вратити у своју земљу.

Шта урадити ако изгубите пасош?

У случају губитка или крађе докумената, одмах обавестите полицију земље у којој се налазите и затражите потврду о губитку.Важно је напоменути да у неким земљама може бити проблем добити потврду ако не знате тачан број пасоша, возачке дозволе или личне карте које сте изгубили. Пре путовања, препоручује се да те податке забележите на сигурном месту, као и да понесете фотокопије пасоша и других важних докумената.

Након пријаве полицији, посетите најближе дипломатско-конзуларно представништво своје земље како бисте добили путни лист који вам омогућава повратак кући. Овај документ вам не дозвољава путовање у друге земље, већ само повратак у своју земљу пребивалишта, у овом случају Републику Србију.

Такође, важно је имати на уму да у неким земљама може бити потребна виза, што такође можете решити у дипломатско-конзуларном представништву.

Шта ако вам украду новац и платне картице?

Ако сте изгубили новац или платну картицу, поред пријаве полицији, обавезно обавестите банку која вам је издала картицу.

Уколико сте остали без свих новчаних средстава и немате начина да се вратите кући, постоји могућност да вам пријатељи или породица уплате новац на рачун дипломатско-конзуларног представништва, које вам потом може исплатити новац на лицу места.

Ваши рођаци или породица могу контактирати Министарство спољних послова у Београду како би добили прецизне информације о трансферу новца.

24седам.рсYou may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept