Početna » ЕВО КАКВО НАС ВРЕМЕ ОЧЕКУЈЕ НА КРАЈУ 2022. И ПОЧЕТКУ 2023. ГОДИНЕ

ЕВО КАКВО НАС ВРЕМЕ ОЧЕКУЈЕ НА КРАЈУ 2022. И ПОЧЕТКУ 2023. ГОДИНЕ

ЈУЧЕРАШЊИ дан у Србији био је прави пролећни. Уз сунчано време, максимална температура достигла је у Београду и у Крагујевцу 16°Ц, а у Лозници и у Ваљеву 17°Ц. Нешто хладније било је у пределима са сумаглицом, јавља метеоролог Ђорђе Ђурић.

од Паланка данас
0 Коментар

Данас се преко Србије премешта ослабљени хладни фронт, уз пад притиска и то у склопу ослабљеног циклона, који се својим центром премешта преко централне Европе. Наоблачење са кишом које је ујутро захватило северне пределе Србије и Београд током дана премештаће се преко осталих предела даље према југу.

Киша се очекује и на планинама. Иако мало свежије него јуче, биће и даље натпросечно топло за ово доба године, а максимална температура биће од 7 до 13°Ц, у Београду до 12°Ц. Крајем дана у северним, а у току вечери и ноћи и у осталим пределима Србије услед осетнијег пораста ваздушног притиска очекује се разведравање, а у многим пределима и формирање магле.

Недељу и понедељак обележиће утицај снажног висинског термичјог гребена са југозапада, па се са Медитерана очекује прилив врло топле ваздушне масе. Под утицајем повишеног притиска биће стабилно и суво, уз претежно сунчано или умерено облачно време. У појединим пределима магла и ниска облачност очекују се током целог дана и у тим пределима биће хладније. На планинама се очекује сунчано и врло топло, без снежног покривача.

И јутра ће бити топлија за ово доба године, без мраза, а слаб мраз само на југу Србије, у котлинама и на вишим планинама. Максимална температура у недељу биће од 10 до 16°Ц, а у понедељак још топлије од 12 до 18°Ц, у Београду до 16°Ц.. Само у пределима са маглом биће хладније.

У уторак се преко Србије под утицајем циклона са севера Европе очекује премештање још једног ослабљеног хладног фронта, а због спуштања висинске долине са севера очекује се и прилив хладније ваздушне масе, али и даље без зимског сценарија. У уторак у Србији са севера пролазно наоблачење са кишом, уз скретање јужног и југозападног ветра на северозападни.

Значајније падавине се не очекују. Максимална температура у уторак биће од 8 до 12°Ц. У среду суво, али још хладније, под утицајем хладније ваздушне масе са севера и североистока и максимална температура биће од 6 до 10°Ц, у Београду до 8°Ц.

Четвртак, петак и субота биће последњи дани у овој години, а током тих дана очекује се утицај веома снажног антициклона, уз веома висок ваздушни притисак, па ће време бити стабилно, суво и углавном претежно сунчано, понегде уз дуже задржавање магле.

Истовремено, са југозапада се очекује снажан висински гребен преко нашег подручја, па ће под утицајем ваздушне масе са Медитерана бити и врло топло. Максимална темпераратура биће углавном од 10 до 15°Ц, само у пределима са маглом хладније.

У новогодишњој ноћи биће стабилно и суво, понегде и са маглом, а неће бити ни превише хладно, уз температуре углавном од 1 до 7°Ц.

И сам почетак Нове године обележиће утицај снажног антициклона, уз стабилно, суво и топло време, само понегде са маглом. Јутра ће бити без мраза, а максималне дневне температуре који степен изнад 10, само у пределима са маглом хладније.

Према тренутним прогнозама, наредних десетак дана и даљен нема на видику да ће доћи до захлађења у таквом облику да нас очекује права зима са снегом. Оно што посебмо забрињава да се све планине Србије и региона без снежног покривача и таква ситуација очекује се и до краја ове и почетком Нове године. Оне планине које имају услове за вештачко оснежавање имаће идеалне услове за то само средином следеће седмице.

Иначе, наредних дана максимална температура и на планинама би могла бити преко 10°Ц.

Иако нас данас и у уторак очекује пролазна киша, значајније падавине се не очекују, тако да се наредних десетак дана очекује углавном суво време. С обзиром на то да је просек максималне температуре за ово доба године у Србији од 2 до 6°Ц, оне ће до краја ове и почетком следеће године бити изнад просека, углавном за 5 до 7, а у недељу и понедељак и за десет и више степени.

И док се Северна Америка ових дана налази на удару поларног захлађења са температурма и испод -50°Ц, уз ледене северне ветрове, обилни снег, ледена ваздушна маса спустила се и до Мексичког залива и севера Флоридре и донела температуре од -10°Ц, већи део Европе и Србија уживају у топлом и благом времену под утицајем ваздушних маса са Атлантског океана. Дакле, овогодишњи Божич у Северној Америци биће један од најхладнијих у последњих 40 година, а у Европи један од топлијих и без снега. Када је реч о нашем, православном Божићу, према тренутним прогнозама, суво, стабилно и натпосечно топло време задржаће се минимум бар до дана уочи Божића.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept