Početna » ЕВО КО ЈЕ НАЈСТАРИЈА ОСОБА У СРБИЈИ: Милка Бауковић, рођена у Аустроугарској, живи у Београду – На прагу 109. иде без наочара

ЕВО КО ЈЕ НАЈСТАРИЈА ОСОБА У СРБИЈИ: Милка Бауковић, рођена у Аустроугарској, живи у Београду – На прагу 109. иде без наочара

НАЈСТАРИЈА жена у Србији, која то може да докаже и личним документима, јесте Милка Бауковић из Београда.

фото приватна архива

Ова „окучанска шеширџијка“, како је земљаци зову, рођена је 5. фебруара 1915. године, усред Првог светског рата, у месту Папићи, код Сиска, у тадашњој Аустроугарској.Госпођа Милка је, према евиденцији интернационалне организације Међународна истраживачка група, као и према порталу Геронтолоџи Вики, не само најстарија жена у нашој земљи, већ и генерално најстарија особа у Србији.

Рођена је у породици Ерцеговац. Отац јој је био Миле Ерцеговац, а мајка Инђија. Имала је једног брата, Бранка, који је био пет година млађи, а преминуо је 27. августа 1991.

Милка се у освит Другог светског рата, 1940. године, удала за Душана Бауковића, шеширџију из Окучана, од ког ће после наследити занат. Венчали су се у цркви у Јасеновцу. Душан је погинуо последњег дана Другог светског рата, 8. маја 1945. године, али његов гроб није пронађен.

Милка је са Душаном имала двоје деце – сина Небојшу, рођеног на Видовдан ратне 1941. године, а преминулог од срчаног удара 21. августа 1987, и кћерку Душанку, удату Божић, рођену 8. августа 1945. Душанка је рођена три месеца после смрти оца, ког неће имати прилике да упозна.

После смрти супруга, Милка је наставила да се бави шеширџијским занатом све до пензионисања, 35 година касније.

Године 1983. удала се поново, за Саву Радивојевића. Венчали су се у Београду, где су се и преселили 1990. године.

Милкин живот био је обележен бројним губицима и тугом. Осим што је надживела оба мужа и сина, Милка је надживела и његовог сина, односно свог унука Душана, рођеног у Градишци, 8. јула 1966. Душан је трагично настрадао као припадник Војске Републике Српске, 26. јуна 1992. године, а његова мајка Биљана преминула је од непрежаљене туге, 2001. године.

Милкин други супруг Саво Радивојевић преминуо је у Београду, 24. марта 2003. године, у 90-ој години живота.

Упркос свим тим трагедијама, Милка је остала витална, славећи живот и памтећи мртве. У фебруару 2015. године „уписала се“ на листу стогодишњака, а прошлог лета, у јулу, после смрти стодесетогодишњакиње Тамаре Крутиков, потомка белогардејаца који су пребегли после Октобарске револуције у Србију, Милка постаје најстарија Београђанка и званично најстарија особа у Србији.

Упркос годинама, она и даље иде без наочара, редовно користи своје бирачко право и живи са кћерком Душанком. Kако је потврдила медијима прошле године, никада у животу није пропустила ниједне изборе.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept