Početna » ЕВО КОЛИКА ЋЕ ВАМ БИТИ ПЕНЗИЈА АКО ИМАТЕ 35 ГОДИНА РАДНОГ СТАЖА: Све зависи од ОВА ДВА ФАКТОРА

ЕВО КОЛИКА ЋЕ ВАМ БИТИ ПЕНЗИЈА АКО ИМАТЕ 35 ГОДИНА РАДНОГ СТАЖА: Све зависи од ОВА ДВА ФАКТОРА

Да бисте у Србији отишли у пензију морате да имате најмање 15 година радног стажа

од Паланка данас
0 Коментар

Уколико сте 35 година радног стажа провели „на плати“ у висини републичког просека, тј. просечне зараде у Србији (која је тренутно нешто мања од 90.000 динара), у старости вас чека пензија из ПИО фонда од око 47.000 динара,Практично са линераним повећањем од 14,8 одсто, износ личног бода од 1. јануара ове године износи 1.345,88 динара.

Ево како изгледа формула за рачунање пензија

Формула за израчунавање није нимало једноставна. али је суштина у томе да што је већа плата, то је већа и пензија. Висина пензије, практично, је једнака производу личног и општег бода.

Кључни фактори за висину пензије: висина примања и број година радног стажа.

Да бисмо дошли до личног бода, морамо да израчунамо лични коефицијент. До њега долазимо када сваку нашу годишњу зараду поделимо са просечним републичким зарадама у одговарајућим годинама, а онда збир добијених износа поделимо са годинама стажа.

Од 1. 1. 1970. до 2002. године зарада се узима у нето износу, а од 2003. у бруто износу. Кад знамо колики нам је коефицијент, њега множимо са годинама стажа и добијамо лични бод. На крају добијени износ помножимо са општим бодом.

Ево колике су пензије са 15, 20 и 40 година радног стажа

Да бисте у Србији отишли у пензију морате да имате најмање 15 година радног стажа, а од 1. јануара сви пензионери који су са овим стажом отишли у пензију могу да очекују да ће им примања „порасти“ на 10.715 динара.

Према званичној рачуници ако је неко радио 20 година, пријављен на плату у висини минималне зараде, у старости га очекује нешто више од 120 евра месечно, тј. да будемо прецизни тачно 14.366 динара.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept