Početna » ЕВО ШТА ДА РАДИТЕ СА ВАШИМ ТЕЛОМ КАДА БАШ ЗАТОПЛИ ВРЕМЕ: Ово не запостављајте, а ове напитке ИЗБЕГАВАЈТЕ!

ЕВО ШТА ДА РАДИТЕ СА ВАШИМ ТЕЛОМ КАДА БАШ ЗАТОПЛИ ВРЕМЕ: Ово не запостављајте, а ове напитке ИЗБЕГАВАЈТЕ!

Упркос високим летњим температурама, физичку активност не треба запостављати, апелује "Батут"

Институт за јавно здравље Србије – „Батут“ саопштио је да нам редовна физичка активност помаже у превенцији хроничних незаразних обољења као што су дијабетес, болести срца, хипертензија. Значајна је, наводе, и за одржавање телесне масе, као и за ментално здравље и побољшање квалитета живота.Како наводе, физичка активност се односи на свако кретање које доводи до потрошње енергије, а то може бити и физички рад попут кућних послова.

– За одрасле особе, према Светској здравственој организацији, препоручује се 150 минута недељно физичке активности умереног интензитета (ходање, вожња бицикла, неки вид рекреације) а за адолесценте 60 минута умерене или интензивније физичке активности дневно. Послови који захтевају физички рад и кућни послови су још један начин да будемо физички активни – наводи „Батут“.

Физичка активност помаже и у савладавању умора и лошег раположења, наводи „Батут“, иако нам се у први мах тако не чини.

– Према подацима из Истраживања здравља становништва Србије 2019. године око 11 одсто становника Србије старости од 18-64 године провело је у извођењу физичке активности, која укључује вожњу бицикла, спорт, рекреацију, у трајању од барем 150 минута недељно. У дану који нам је испуњен разним обавезама није лако наћи време за рекреативно бављење спортом. Ипак, физичка активност нам може помоћи у савладавању умора и лошег раположења, иако нам се у први мах тако не чини – наводе.

Упркос високим летњим температурама, физичку активност не треба запостављати, апелује „Батут“.

– Тешко се одлучујемо да започнемо неки вид физичке активности и лако успевамо да нађемо изговоре за њено одлагање. Летњи, топли дани који су пред нама, управо могу да нам послуже као изговор за физичку неактивност. Лети не треба запоставити рекреативно вежбање, већ га треба прилагодити промењеним условима спољашње средине. У условима високих температура основни механизам одавања топлоте је путем знојења. Наиме, зној у контакту са кожом испарава и тако се кожа расхлађује. Уколико је поред високе температуре у спољашњој средини висока и влажност, зној неће моћи да испарава, имаћемо осећај да нам се залепио за кожу, и то додатно може да повиси температуру тела – наводи „Батут“.

Од највећег значаја у току физичке активности, како навод „Батут“, је унос довољне количине воде, док би енергетска, слатка газирана пића требало у току вежбања, посебно у условима високих температура, избегавати.

– Уколико се одлучимо за вежбање на отвореном, најбоље је започети са физичком активношћу у раним јутарњим или у вечерњим часовима док још спољна температура није висока. Када је реч о вежбању у теретанама важно је да је простор климатизован и да се вежбање спроводи под стручним надзором. У току физичке активности, када се повећава степен стварања топлоте, од највећег значаја је адекватан унос течности. Ту се пре свега мисли на воду, коју треба уносити у мањим количинама, све време трајања вежби. Енергетска, слатка газирана пића би требало у току вежбања, посебно у условима високих температура, избегавати. Хладни, слатки напици могу брзо да нас расхладе али нас не рехидрирају на адекватан начин. Потребно је водити рачуна и о томе да треба унети воду собне температуре јер приликом уноса хладне воде долази до тренутног расхлађења након кога се покрећу процеси поновног загрејавања организма. Поред уноса воде, да бисмо се освежили, можемо да поједемо воће или поврће. Важна је и одећа у којој вежбамо. Она треба да буде комотна од природног материјала да би омогућила струјање ваздуха – саветује „Батут“.

Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ обавештавају да се савети о у вези са правилном исхраном и начином исхране који треба да прати умерену, рекреативну физичку активност, могу добити у Саветовалишту за исхрану Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“.

Редовна физичка активност, уз правилну исхрану, много доприноси нашем здрављу и од ње не треба одустајати, без обзира на годишње доба. Када нам шетња или рекреативне вежбе постану део дана, врло брзо ћемо осетити њихове позитивне ефекте на наше здравље. Савети у вези са правилном исхраном и начином исхране који треба да прати умерену, рекреативну физичку активност, било да је реч о шетњи, вожњи бицикла или вежбама, могу се добити у Саветовалишту за исхрану Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept