Početna » ЕВО ШТА ДА УРАДИТЕ АKО СТЕ ПИЛИ ЛЕK KОЈИ ЈЕ ИЗБАЧЕН ИЗ УПОТРЕБЕ У СРБИЈИ: Важно обавештење за све грађане

ЕВО ШТА ДА УРАДИТЕ АKО СТЕ ПИЛИ ЛЕK KОЈИ ЈЕ ИЗБАЧЕН ИЗ УПОТРЕБЕ У СРБИЈИ: Важно обавештење за све грађане

Ово је лек који се користио у терапији сувог кашља код одраслих и код деце старије деце од 12 година

од Паланка данас
0 Коментар

Лек против кашља, „фолкодин“ почео је да се повлачи са тржишта, јер његова примена у периоду до 12 месеци пре одређених врста анестезије, може изазвати анафилактичку реакцију, саопштила је Агенција за лекове.

У децембру је Европска агенција за лекове на нивоу Уније забранила сирупе против кашља који садрже фолкодин.

Пацијенти који у овом тренутку користе „фолкодин“ треба да престану са коришћењем и да се обрате свом лекару, каже за РТС Јелена Митрашиновић, из Агенције за лекове и медицинска средства.У вези са леком „фолкодин“ послата су упуства и лекарима у домовима здравља након одлуке о повлачењеу.

Митрашиновић каже да се лек „фолкодин“ повлачи са тржишта Србије у исто време када се повлачи и са тржишта Европске уније.

„То је лек који се користио у терапији сувог кашља код одраслих и код деце старије деце од 12 година. Подаци су показали да примена фолкодина 12 месеци пре опште анестезије која се изводи у присуству неуро мускулатурних блокатора представља фактор ризика за једну животно угрожавајућу реакцију – анафилактичку реакцију на неуро мукуларне блокаторе“, истакла је Митрашиновићева.

Према њеним речима, пацијенти који у овом тренутку користе „фолкодин“ треба да престану са коришћењем и да се обрате свом лекару.

Напоменула је да се прекида употреба лека јер не знамо да ли ћемо у наредних 12 месеци бити у прилици да идемо на неку операцију.

АЛИМС је упутио писмо здравственим радницима у којем се наводи да примена фолкодина у периоду до 12 месеци пре одређених врста анестезије може изазвати анафилактичку реакцију.

„Примена фолкодина у периоду до 12 месеци пре анестезије са неуромускуларним блокаторима повезана је са ризиком од перианестетичке анафилактичке реакције на неуромускуларне блокаторе“, наводи се у обавештењу.

С обзиром на то да нису утврђене ефикасне мере како би се овај ризик умањио код пацијената који су користили лекове који садржи фолкодин, сви лекови у којима се налази поменута активна супстанца повлаче се из промета.

Од лекара је затражено да размотре алтернативне терапије и пацијенте посаветују да престану да користе фолкодин.

„Једини лек који садржи активну супстанцу фолкодин на тржишту Републике Србије је лек ‘фолкодин’ произвођача ‘Алкалоид’ у облику трвде капсуле, 10 милиграма“, наводи се у саопштењу.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept