среда, мај 29, 2024
Početna » ЕВО ШТА ТРЕБА УРАДИТИ СА ОДЕЋОМ ПОКОЈНИКА: Свештеник решио вечиту дилему!

ЕВО ШТА ТРЕБА УРАДИТИ СА ОДЕЋОМ ПОКОЈНИКА: Свештеник решио вечиту дилему!

Од давнина људи су веровали да одећа мртвих почиње да "зрачи мртву енергију", што лоше утиче на живе, па су стога све личне ствари покојника спаљивали.

од Паланка данас
0 Коментар

 

Смрт блиске особе једна је од најтежих ствари које се могу догодити човеку. Ипак, то је део природног процеса који је неминован, те се морамо помирити са њим.

Међутим, када се то деси емоционални шок је превелик да бисмо трезвено размишљали, те се сусрећемо са разним питањима, на која често немамо одговор.Једно од таквих питања које мучи многе након губитка вољене особе је шта радити са њеним стварима.

Од давнина људи су веровали да одећа мртвих почиње да „зрачи мртву енергију“, што лоше утиче на живе, па су стога све личне ствари покојника спаљивали.

Многи људи мисле да ако су имали топао однос са преминулом особом, онда њене ствари могу да носе као успомену, док ће у рају покојник бити задовољан што његове ствари настављају да живе, а не бацају се у смеће.

Шта треба чинити

Црква, напротив, сматра да ствари покојника треба поделити сиромасима и сиромашнима, да се стварима да други живот, па да се они заузврат моле за душу покојника. Уврежено је мишљење да се ствари покојника не могу облачити и делити пре 40 дана од смрти.

То се објашњава чињеницом да временом енергија слаби, као и тиме да до 40. дана, према хришћанским канонима, душа још увек није напустила свет живих и преселила се у вечито царство.

– То веровање је сугерисао сам ђаво. Напротив, треба чинити добра дела у име умрлог: давати прилоге у манастир, у цркву носити црно вино (за Свете Тајне), брашно (за просфоре), восак (за свеће), давати ствари умрлога као милостињу, куповати православне књиге (и делити их верницима) до четрдесетог дана, а не после.

– Када треба да се заложиш за осуђеног – до суђења или после суђења? Тако и овде: душа пролази кроз митарства, суди јој се, треба се заложити за њу, молити се и чинити дела милосрдна, а људи то не чине – закључио је свештеник.

Сујеверни сматрају да одећа треба да се „очисти“:

1. Ствари се могу потопити у слану воду, а затим опрати.

2. Након прања ствар се пошкропи светом водом.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept