Početna » ЕВО ЗАШТО СЕ У СРБИЈИ РАЗВОДЕ- Прељуба није главни разлог

ЕВО ЗАШТО СЕ У СРБИЈИ РАЗВОДЕ- Прељуба није главни разлог

Према статистици, највећи број разведених бракова чине бракови са децом (52,5%), а најчешће они с једним дететом. Након развода, деца су најчешће додељена жени и то у 3.495 разведених бракова

од Паланка данас
0 Коментар

Сваки четврти брак у Србији заврши се разводом још у првим годинама заједничког живота, показала је статистика, а разлози су озбиљна и трајна поремећеност односа у браку и стварна немогућност остваривања заједнице живота, те се годишње раскине скоро 10.000 бракова.У 2022. години у Србији је  број разведених бракова порастао у односу на претходну годину, тачније разведено је 9.813 бракова, односно за 0,2% више, док је просечно трајање брака 13,8 година.

Просечна старост мужа који се разводи је 45,1 година, а жене 41,5, подаци су Републичког завода за статистику Србије.

– Истраживања су показала да је развод брака други најстреснији догађај који може задесити човека, а да је чак и одлазак у затвор мање стресан од развода, нарочито када се не постигне споразумни развод брака. Иако се ове две ситуације тешко могу поредити и развод брака и одлазак у затвор захтевају велико прилагођавање новонасталим околностима.  – каже за Телеграф.рс адвокат Тијана Владисављевић.

Додаје да као што и настаје, брак може вољом супружника и престати што је најбржи и најлакши начин развода, или када нема споразума онда по основу тужбе за развод брака – што је компликованији и спорији начин.

– Брак такође престаје и поништавањем брака ако постоје одговарајући разлози за то, а престаје и смрћу брачног партнера или проглашењем лица за умрло – објашњава она.

Законодавство Србије као разлоге за развод брака предвиђа озбиљну и трајну поремећеност односа у браку и стварну немогућност остваривања заједнице живота.

Брак се такође може поништити и ако није закључен у одговарајућој форми пред матичарем или због непостојања сагласне изјаве воља или због постојања брачних сметњи.

–  У брачне сметње спада неколико аспеката. Постојање брачности  што значи да је особа већ у браку приликом склапања новог брака, неспособност за расуђивање у моменту закључења брака, малолетство испод шеснаест година у тренутку закључења брака и крвно сродство до одређеног степена. Брак се може раскинути наравно и када је закључен у неком другом прикривеном циљу, а не у циљу заснивања заједнице – наводи адвокат Тијана Владисављевић.

Према статистици, највећи број разведених бракова чине бракови са децом (52,5%), а најчешће они с једним дететом. Након развода, деца су најчешће додељена жени и то у 3.495 разведених бракова.

Истраживања кажу да се у Србији Војвођани најчешће одлучују за развод, те овај регион предњачи у односу на Шумадију и Западну Србију који бележе најмањи број разведених бракова на 1.000 становника.

Многи мисле да је један од најчешћих разлога због којег се одлучују на тужбе за развод брака прељуба, односно превара партнера.

– Једно од најчешћих питања је да ли се може поднети тужба за развод брака због прељубе, а одговор је да систем породичног права Србије не предвиђа кривицу једног од партнера као неопходан услов за развод брака. Што значи, не постоји изричита законска обавеза верности у браку. Ако је један партнер учинио прељубу, други партнер свакако може поднети тужбу за развод, али ће суд ценити постојање само два законска разлога о којима смо причали – прича она.

Како нам каже, иако се сматра да је прељуба најчешћи разлог за развод, њихово искуство показује да су много чешћи други разлози. Међутим, како кажу, прељуба редовно води у захлађење међу партнерима и озбиљном поремећају брачних односа.

– Део партнера пронађе начин да преброди ту брачну кризу, самостално или уз помоћ адвоката који имају искуства у овим питањима. Када један партнер није спреман да пређе преко прељубе, након тога обично следи престанак заједнице породичног живота. У тим ситуацијама прељуба може бити повод за подношење тужбе – закључује адвокат.(Телеграф.рс)

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept