Početna » ЕВРО СТРМОГЛАВО ПАДА: ЕВО КОЈИ КРЕДИТИ ЋЕ У СРБИЈИ СКОЧИТИ

ЕВРО СТРМОГЛАВО ПАДА: ЕВО КОЈИ КРЕДИТИ ЋЕ У СРБИЈИ СКОЧИТИ

од Паланка данас
0 Коментар

Историјски минимум евра, који је од данас најнижи у односу на долар у последњих 20 година, несумњиво ће довести до проблема у европској привреди, док у нашој земљи, највише разлога за забринутост имају грађани који су подигли кредит у еврима са променљивом каматном стопом, каже за Нова.рс професор Економског факултета и економски аналитичар Љубодраг Савић.

Објашњава да ће овај однос евро-долар, довести до ланчане реакције, којом ће, на првом месту, Централна европска банка повећати референтну каматну стопу и висину еурибора, што ће се аутоматски одразити на висину месечне рате, пре свега, стамбених али и свих других кредита грађана Србије индексираних у еврима и са променљивом каматом.

Несумњиво је, каже Савић, и да ће јачање долара, довести до инфлације у целој Европи, па самим тим и у Србији.

„Слабљење евра ће потрајати”

Однос европске и америчке валуте, односно јачање долара, није тренутна ситуација, сматра Љубодраг Савић и процењује да „ће даље слабљење евра потрајати”.

Према његовим речима, европска привреда је тренутно „у великим проблемима са тенденцијом да буду још већи”, па истиче да ће се механизми за стабилизацију тренутне ситуације у Европи одразити на повећање референтне каматне стопе, што ће у Србији, напомиње он, осетити грађани који имају кредите везане за кретање еурибора.

„Ово неће бити пролазна категорија, у смислу да је данас једна вредност, сутра друга. Можда се у међувремену евро мало опорави, али генерално, због ових ствари везаних за европску привреду и стање у Европи, моја процена је да ће евро и даље слабити. У борби против инфлације, Европска централна банка мораће да коригује референтну каматну стопу, што ће утицати на еурибор. За грађане који имају кредите у еврима, то значи да ће њихове рате само да расту”, упозорио је професор Савић.

„Европа живи у прошлости”

Најновији однос евра и долара, који је првенствено погодио европску привреду, он објашњава политичким и цивилизацијским релацијама, у којима је, како оцењује, „Европа погубила трку са остатком света”.

„Европа још увек живи негде у прошлости, мислећи да она одређује правила, а нажалост по Европу, па и нас као део Европе, то више није тако. Све ово што се сада дешава између евра и долара су логичне последице, па ово говорим, како би људи разумели да ово није тренутна ситуација”, подвукао је Савић.

Додаје и да је за поједине европске земље „најгори сценарио” да ће се, како каже, ове зиме смрзавати, да неће имати довољно хране и посла, а да ће цене расти.

„Ми немамо много везе с тим, али негде се нешто прелива и на нас. Ми смо индексирали кредите у еврима и на жалост, грађани који имају такве кредите морају да буду спремни како да се у наредном периоду носе са повећањем месечних рата”, рекао је он.

„Нема дилеме да ће инфлација порасти”

„Слабљење евра у односу на долар, несумњиво ће повећати инфлацију у европским земљама, што ће се кроз такозвану `увозну инфлацију`, одразити и на повећање инфлације у Србији”, предвиђа професор Савић.

Објашњава да ће се најављено повећање плата и пензија одразити на трошкове производње и цену финалног производа, што, како каже, води у „психолошку инфлацију, која је погубнија од реалне”, јер тада, истиче он, људи почињу да стварају залихе.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept