Početna » ГОДИШЊЕ ОКО ЈЕДАНАЕСТОРО ДЕЦЕ ИЗГУБИ ЖИВОТ У САОБРАЋАЈУ

ГОДИШЊЕ ОКО ЈЕДАНАЕСТОРО ДЕЦЕ ИЗГУБИ ЖИВОТ У САОБРАЋАЈУ

Око петоро деце узраста до шест година, као и око шесторо њих од седам до 14 година у просеку годишње изгуби живот у саобраћајним незгодама у Србији, упозорили су синоћ из Агенције за безбедност саобраћаја на скупу „Саобраћај у очима детета“, у оквиру кога су испред ТЦ Ушће у Београду изложене увећане макете аутомобила.

Изложене макете аутомобила увећане су 40 одсто у односу на реалне димензије да би одрасли имали увид како изгледа саобраћај из персективе најмлађих и додатно обратили пажњу на безбедност деце у саобраћају.

Директор Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић рекао је Тан‌југу да су деца најугроженији учесници у саобраћају и да је Агенција организовала овај догађај како би се ширила свест о њиховој безбедности.

„Само у току 2021. године 11 деце је изгубило живот у саобраћајним незгодама, а 1.193 њих је повређено, што је за све нас велики проблем, па данас овом поставком желимо да скренемо пажњу свим, возачима, путничких аутомобила, комерцијалних возила, мотоцикал и осталим ученицима у саобраћају на који начин деца схватају и виде саобраћај“, рекао је он.

Објаснио је да деца имају психофизичка ограничења која им ометају равноправно и безбедно учествовање у саобраћају, што је пре свега висина детета, због које немају адекватну прегледност.

Такође, додао је да деца млађег узраста имају проблем да процене брзину кретања возила са одређене удаљености.

„Овде испред ТЦ Ушће су изложене макете аутомобила, семафора и раскрсница, које су 40 процената увећане у односу на њихову стварну величину, како би одрасли видели перцепцију детета. Заиста одрасли и деца на различит начин схавтају и прихватају саобраћај“, рекао је Стаматовић.

Стаматовић је поручио да, како би се безбедност саобраћаја подигла на највиши могући ниво, одрсали треба да буду свесни колико су за децу неке уобичајене радње, попут преласка улице, изазовне и опасне.

Истакао је да управо овом акцијом, услед повећаног броја деце у саобраћају због почетка школске године, Агенција за безбедност саобраћаја жели да скрене пажњу возачима да повећају пажњу, прилагоде брзину и поштују саобраћајне прописе у зонама школа и насељима.

Догађају су приуствовали бројни родитељи са децом, као и представници Града, Министарства унутрашњих послова и Министарства просвете.

Најмлађи су добили пакетиће у којима су поред осталих поклона и књига „Пажљивкова правила у саобраћају“, коју свеке године Агенција поклања школарцим и предшколцима.

You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept