Početna » Грађани Србије у случају рата морају бити спремни да функционишу без државе бар пет дана

Грађани Србије у случају рата морају бити спремни да функционишу без државе бар пет дана

Грађани Србије у случају ратног или ванредног стања морају сами да се припреме да најмање пет дана функционишу без подршке јавних институција, предвиђа Концепт тоталне одбране земље.

од Паланка данас
0 Коментар

Како је пренео портал Балканска безбедносна мрежа, обезбеђивање залиха хране и других основних животних намирница за најмање пет дана сматра се обавезом појединаца у ратним и ванредном стању ради обезбеђења услова за живот.
Министарство одбране израдиће пропис који ће дефинисати индивидуалне припреме односно прецизно ће навести шта би то сваки грађанин требао да има од залиха хране и осталих потребштина за преживљавање током пет и више дана неке претпостављене кризе.

Пандемија КОВИД-19, рат у Украјини и политичка нестабилност света наметнули су промену приступа који је дојуче био усредређен на процену да земљама као што је Србија потребан систем одбране са релативно малом професионалном оружаном силом.

Нови тренд је масовна тотална одбрана у којој свој део задатака има сваки део друштва и сваки грађанин појединачно и на то се односи обавеза самоодрживости током пет и више дана, преноси портал.

Пре грађанског рата 1991. године југословенски модел одбране заснивао се на механизму тоталног ангажовања свих људских ресурса и за то се проводила обука. Тај систем се одржао по инерцији уз постепени пад интереса државе, али цивилна одбране је имала свој важан део задатака у пролеће 1999. године.

Интерес за цивилну одбрану је касније угашен и од 2006. године није био у надлежности Министарства одбране.

Тотална одбрана је као термин поново уведена у стратегије одбране и националне безбедности децембра 2019. године док је Концепт тоталне одбране дефинисан прошле године, али тај документ се држи у тајности.

Министарство одбране недавно је објавило сажетак основа тоталне одбране која је дефинисана као заједничке, синхронизоване и хијерархијски уређене мере, сложени поступци и извођење активности борбеног и неборбеног карактера. У овкиру цивилне одбране један од приоритета је да се обезбеде потребе и одбране и становништва.

Државне структуре, привредна друштва и предузетници у ратном и ванредном стању обавезни су да обезбеде редовно снабдевање основним животним намирницама, водом, горивом, струјом и другим производима и услугама. У том контексту од грађана се тражи да сами преживе неко време ако околности наметну такву потребу.

БетаPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept