Početna » ГРАЂАНИМА ЛЕЖЕ НОВАЦ ОД ДИВИДЕНДИ, КО НИЈЕ ДО САДА ПОДИЗАО ИМА ЛЕПУ СУМУ

ГРАЂАНИМА ЛЕЖЕ НОВАЦ ОД ДИВИДЕНДИ, КО НИЈЕ ДО САДА ПОДИЗАО ИМА ЛЕПУ СУМУ

За највећи број грађана, права адреса за готово сва питања је Пошта

од Паланка данас
0 Коментар

С најавом да ће Телеком Србија крајем децембра исплатити дивиденде, грађани који су од 2010. године добили бесплатне акције од државе на рачунима имају око 7.000 динара само од дивиденди, а ако се урачуна и вредност бесплатних акција на берзи та цифра се пење на око 115 евра, тј. тачно 13.559 динара.

Имајући, међутим, у виду да је прошло више од 12 година од момента када су готово сви пунолетни грађани добили деонице од државе, данас се акција многи само сећају – без детаља о томе да ли су их продали, јесу ли подизали новац од дивиденде, колико би данас могли да имају новца на рачуну и на крају, у којој банци све то могу и да провере.

Акционарима Телеком дивиденда 15,32 динара по акцији

За највећи број грађана, права адреса за готово сва питања је Пошта. У овој банци можете да проверите да ли, и колико имате бесплатних акција. Овде можете да проверите и колико оне вреде. У Пошти можете и да продате акције, а све што је потребно јесте да тражите њихову продају. Једини потребан документ јесте лична карта.

На рачуну скоро 100 евра

У случају да нисте продали бесплатне акције, као ни подизали новац од дивиденди, сада на рачуну можете да имате нешто око 100 евра тј. 11.700 динара. Подсетимо, грађани су од 2010. године добили 5 акција Телекома Србија, 31 акцију НИС-а и једну акцију Аеродрома „Никола Тесла“.

Једна акција НИС на Београдској берзи сада вреди 665 динара, а пет колико је сваки грађанин добио пре пуних десет година, укупно 3.325 динара. Акција Аеродрома вреди 1.500 динара, а грађанима је на рачун уплаћено и по 1.700 динара на основу акција Акционарског фонда.

Уколико већ нисте, овај новац можете да подигнете – притом ништа нећете изгубити јер подизањем новца од дивиденди не губите ни право на акције, али ни право на дивиденду које ће компаније исплаћивати у наредним годинама.

У дивидендама око 7.000 динара

Са 22. децембром ове године, и исплатом дивиденде од стране Телеком Србија у вредности од 8,4 динара по акцији, грађани који нису до сада дирали бесплатне акције добијене од државе, на рачунима имају скоро 60 евра тј. 7.034 динара.

Последња исплата дивиденди је била дивиденда НИС-а 22. августа ове године, када је на рачуне легло 30,15 динара по акцији, а пре тога у децембру прошле године када је последњи пут Телеком исплатио дивиденду од 4,42 динара по акцији.

Оно што је важно знати код исплате дивиденде, јесте да уколико подигнете овај новац то не значи да губите акције. Напротив, ви сте и даље власник акција, и по основу њих сваке године можете рачунати на нову уплату дивиденде. Одлуку о исплати и висини дивиденде наравно доноси компанија, а у зависности од пословања и остварених резултата.

Стиже дивиденда од Телекома

Телеком Србија обавестио је да ће дивиденда од 8,4 динара по акцији бити исплаћена 22. децембра. Дан обрачуна за ову исплату је 21. децембар, а Дан дивиденде на који се утврђује списак акционара који имају право на исплату је 20. јуни. Телеком је позвао све акционаре код којих је дошло до промена рачуна да до 20. децембра доставе инструкције за пријем новца од дивиденде.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept