Početna » ГРМЉАВИНА УСРЕД ДЕЦЕМБРА – МРАЧНА НАРОДНА ВЕРОВАЊА

ГРМЉАВИНА УСРЕД ДЕЦЕМБРА – МРАЧНА НАРОДНА ВЕРОВАЊА

од Паланка данас
0 Коментар

Синоћ је многе изненадило оно што се дешавао на небу над овим крајевима; у неколико наврата се забелело од муња, проломила се грмљавина. Што се метеоролога тиче, појава није неуобичајена, мада релативно ретка, јавља се сваких 10-15 година, али народ, као и обично, када су таква „небеска догађања“ у питању, има своје тумачење.

Према древном народном веровању, када зими грми то значи да Свети Илија вози по небу кола и да стрелама гађа ђавола. Према причама које су се преносиле с колена на колено, свим мрачним догађајима у нашој историји претходила је грмљавина усред зиме.

Тако је, наводно, загрмело на зиму пре Првог српског устанка, уочи Другог светског рата, али и пред бомбардовање НАТО-а 1999. године. Грмело је у зиму 1995. године, када је тог лета била хрватска акција “Олуја” и погром српског народа који је био протеран из Хрватске.

Метеоролози ипак имају знатно рационалније објашњење. Србија је у петак била под утицајем циклона са Јадранског мора и у његовом предњем делу, уз ваздушни притисак испод нормале, па се преко нашег подурчја премештало веома снажно јужно струјање са којим је стизала врло топла ваздушна маса са севера Африке, уз песак из Сахаре, али и уз доста влаге са Јадрана и са Медитерана, па је киша садржала честице пустињског песка.

Дакле, петак је уз променљиво облачно време донео повремено и локалне пљускове са грмљавином.

У току вечери и ноћи грмљавинска активност се интензивирала над Србијом. Центар циклона почео је да се премешта са Јадрана преко нашег подручја. У целој Србији било је облачно са кишом, пљусковима и грмљавином.

У југозападним, централним и североисточним пределима пределима Србије, у Шумадији, Поморављу, Подунављу било је веома обилних пљускова са грмљавином. На овом подручју током ноћи пало је и преко 40 мм кише по квадратном метру, док је у осталим пределима пало 5 до 25 мм.

И током вечери и ноћи било је врло топло, испред хладног фронта у Београду је у поноћ било 18°Ц, што је највиша вредност тог дана када је ујутро било 14°Ц, а током дана 17°Ц, а током ноћи између петка и суботе било је пљускова са грмљавином.

Истовремено, хладни фронт стигао је током вечери до Бачке и спустио температуру на 7°Ц, уз јак северозападни ветар. Ипак, током вечери хладни фронт веома је успорио, па је испред њега зато широм Србије током ноћи било снажних грмљавинских процеса, уз јужни ветар и врло топло време.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept