Početna » ГРУЈИЧИЋ: ПОТРЕБНА БОЉА ОРГАНИЗАЦИЈА У ДОМОВИМА ЗДРАВЉА

ГРУЈИЧИЋ: ПОТРЕБНА БОЉА ОРГАНИЗАЦИЈА У ДОМОВИМА ЗДРАВЉА

Министарка је рекла да не може две године да добије податак колико је људи са малигним болестима преминуло од ковида

од Паланка данас
0 Коментар

Министарка здравља проф. др Даница Грујичић изјавила је за Радио Београд Један, у емисији „Доживети стоту“, да ће домовима здравља бити враћена улога најважније установе за превенцију, дијагностику и лечење оболелих.

Министарка Грујичић је упитала зашто се у дому здравља не би могли урадити комплетна анализа крвне слике, тумор маркер простате (ПСА) или анализа хормона штитасте жлезде.

Додала је да колеге у примарној здравственој заштити могу да спроведу велики број прегледа и да реше скоро 80 одсто процедура, зашто им не дозволити да науче да користе оријентациони ултра-звук и холтер крвног притиска, они могу успешно да контролишу и све пацијенте са дијабетесом, осим оне код којих терапија више не делује или је треба променити.

„Ако направимо добру организацију рада у домовима здравља, имаћемо знатно мање оптерећење у секундарним и терцијарним здравственим центрима, који ће онда моћи више да се баве најтежим пацијентима којима је неретко потребна интензивна нега“, навела је министарка Грујичић и нагласила да нам је за то потребна комплетна дигитализација здравственог система.

Министарка је рекла да не може две године да добије податак колико је људи са малигним болестима преминуло од ковида.

„Стално добијам различите податке. А за то је потребан један „клик“ да укрстите дијагнозу ковида и Ц дијагнозу малигне болести. Дигитализација је такође важна и за аналитику, и за статистику у здравству“, каже проф. др Даница Грујичић.

Залагаће се за „оживљавање“ здравствених амбулати у мањим градовима и сеоским срединама. Ту је улога породичног лекара (опште праксе) веома велика како би се унапредила превенција и подигла свест о очувању здравља кроз скрининг програме.

„Али те лекаре треба мотивисати да иду да раде у те средине: у Лебане, у Сурдулицу, Мали Зворник, у Бач… да ураде праву тријажу и да их наградимо, да добију знатно већу плату од колега у великим здравственим центрима. Да бисмо имали добру превентиву морамо у села вратити лекаре опште праксе. С друге стране многе локалне самоуправе су спремне да им обезбеде стан. То је велики бенефит за лекара или сестру почетника и једини начин да се врати поверење у здравствену струку“, каже министарка.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept