Početna » ГРУЈИЧИЋ: ПРИЛИКОМ ПОСЕТЕ ПАЛАНЦИ ВИДЕЛА САМ ДА ПОСТОЈЕ СЕОСКЕ АМБУЛАНТЕ СА ЛЕПИМ КУЋИЦАМА ПОРЕД ЊИХ

ГРУЈИЧИЋ: ПРИЛИКОМ ПОСЕТЕ ПАЛАНЦИ ВИДЕЛА САМ ДА ПОСТОЈЕ СЕОСКЕ АМБУЛАНТЕ СА ЛЕПИМ КУЋИЦАМА ПОРЕД ЊИХ

од Паланка данас
0 Коментар

Министарка здравља Даница Грујичић изјавила је да ће села и мања места у Србији добити покретне амбуланте у којима ће радити лекари опште медицине који ће бити едуковани да обављају прегледе на ултразвучном апарату, рендгену и ЕКГ уређају и пацијенти ће тако моћи да реше око 85 одсто здравствених проблема због којих одлазе код доктора.Она је навела да ће те амбуланте имати и малу лабораторију и сет за реанимацију, а лекари опште медицине ће моћи да интубирају пацијента.

„Они у наредном периоду морају да прођу обуке. Мала лабораторија је битна, јер данас из капи крви може да се уради 20 анализа, а питање је када ће моћи сви параметри. Ако добију и аутомобил, могу да организују и скрининге тако што ће се пацијенти возити на преглед. Битно је да имају и телефоне, да пацијенти увек могу да их позову“, казала је Гријучић за Политику.

Она је навела да ће у тим амбулантама бити и места за стоматологе, додајући да се увидело да је огромна грешка направљена када је стоматологија избачена из домова здравља.

Грујичић је нагласила када је реч о апотекама, да она није неко ко сматра да држава не треба да има своје апотеке.

„Морамо да задржимо барем Апотеке Београд, па да видимо да од њих направимо Апотеке Србије, јер ћемо у противном доћи у ситуацију да ће приватници да нас уцењују, а то морамо да избегнемо. Држава увек мора да има алтернативу. Ако су приватници бољи и повољнији, ја немам никакав проблем са тим, али је сада ситуација таква да постоји врло нелојална конкуртенција у тој области“, казала је она.

Министарка је навела и да би у другој половини следеће године требало да крене реализација пројекта који је одобрила Светска банка, а то је да поред амбуланти буду станови за здравствене раднике.

„Приликом обиласка села у општини Смедеревска Паланка видела сам да постоје добре амбуланте које су напуштене и које треба само обновити, а одмах уз њих су лепе кућице у којима су некада становали здравствени радници. Ако све буде у реду 2029. би ово било реализовано. Најмањи проблем је направити монтажне објекте, много је важније обучити људе да раде са разним апаратима“, казала је Грујичић.

Она је додала и да су раније обуке за рад на апаратима трајале много дуже, а да је сада то знатно краће јер су апарати савременији.

Министарка је најавила и да ће од марта наредне године бити ревидиране и све листе чекања и да ће пацијенти лакше да заказују прегледе.

„На сваких 15 минута може да се уради једно снимање на скенеру. Дакле 48 пацијената може дневно да буде снимљено. На магнетној резонанци за 12 сати може да се уради 24 прегледа. Боља организација рада и нови уређаји ће смањити листе чекања“, казала је Грујичић.

 

Извор: Танјуг

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept