Početna » ХАРА НОВА СМС ПРЕВАРА: Ево како долазе до вашег телефонског броја

ХАРА НОВА СМС ПРЕВАРА: Ево како долазе до вашег телефонског броја

У нашој земљи често се упозорава на свакојаке преваре, а најновија јавила се почетком јула месеца.

Наиме, грађанима масовно стижу поруке са непознатих бројева који нуде онлине послове са нереалним зарадама, пише Блиц Бизнис.– Хтео бих да ти понудим посао. Ја сам истраживач тржишта, наша компанија се бави истраживањем тржишта како би помогла туристичкој индустрији у Србији и запошљава онлине запослене. Желио бих са вам подјелити посао за зарађивање дневног прихода. Могу ли добити мало времена да ово објасним – пише у поруци која грађанима стиже из Молдавије, чији је позивни број +373.

Ово није изолован случај оваквих превара, како постоје и они где се на Wхатсаппу нуди једноставан послић на интернету, опет у туризму, али овог пута из Пољске.

– Здраво МИ смо Трип Хотел Сервицес ЛТД, добро вођена компанија која се бави запошљавањем. Посао је једноставан, траје посла сата дневно, нема временског ограничења и може се радити од куће уз помоћ мобилног телефона или рачунара. На послу можете да зарадите 4.800 злота дневно (око 1.120 евра), а све уплате се измирују истог дана – стоји у поруци.

Одакле преварантима наши бројеви телефона?
Микица Ивошевић, стручњак за сајбер безбедност и ЦТО у компанији Абстрац ДОО, истакао је за Блиц Бизнис да преваранти наше бројеве телефона и е-маил-ове купују онлине на „дееп wеб-у“.

– То се дешава кроз хаковане базе, нпр. неки сајт у Србији је хакован, и има базу од 100.000 корисника и неко одлучи да огласи то на црном тржишту. Неке од тих превара су такве да иду масовно, а неке су циљане, тачно одређена ниша. На пример прикупе се подаци о свима који се баве спортом и имају е-маилове и бројеве телефона са сајтова који су повезани са спортом. Неке од тих база се продају, неке су јавно доступно – објаснио је Ивошевић.

Уколико оваква порука нађе пут до вашег телефона, савет је да је игноришете, јер сте сваким следећим кораком у већем ризику да вас преваре.

Извор: БлицYou may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept