Početna » ХИТНО СЕ ОГЛАСИЛЕ ЖЕЛЕЗНИЦЕ СРБИЈЕ НАКОН НЕСРЕЋЕ У КОЈОЈ ЈЕ СТРАДАО ТИНЕЈЏЕР! Ово морате да ПРОЧИТАТЕ

ХИТНО СЕ ОГЛАСИЛЕ ЖЕЛЕЗНИЦЕ СРБИЈЕ НАКОН НЕСРЕЋЕ У КОЈОЈ ЈЕ СТРАДАО ТИНЕЈЏЕР! Ово морате да ПРОЧИТАТЕ

Инфраструктура железнице Србије (ИЖС) објавила је данас упозорење након што је у Ваљеву на железници страдао тинејџер!

од Паланка данас
0 Коментар

Инфраструктура железнице Србије (ИЖС) објавила је данас упозорење – апелујући на људе да се не пењу на вагоне и да не прилазе контактној мрежи, јер последице углавном буду трагичне. Због несреће која се у петак догодила у железничкој станици Ваљево, а у којој је од последица струјног удара из контактне мреже настрадао 15-годишњи дечак, ИЖС поново упозорава, посебно младе, да се не пењу на вагоне и не приближавају контактној мрежи изнад пруге, јер тако директно угрожавају своје животе.Подсећају и да сваке године просечно четири до пет особа, углавном младих, погине или буде тешко повређено од последица струјног удара из контактне мреже приликом пењања на вагоне.
„Кроз контактну мрежу изнад пруге пролази струја јачине од 25.000 волти. Да би у таквим ситуацијама дошло до струјног удара, није еопходно да се додирну водови контактне мреже, већ је довољно да се уђе у струјно коло које може да буде и неколико метара удаљено од каблова. Такве ситуације готово се по правилу дешавају приликом пењања на вагоне и последице буду трагичне“, наводи се у саопштењу.

ИЖС истуче да са своје стране чини све што је у њеним могућностима да се овакве несреће не догађају. Објашњавају да све железничке станице имају упозорења, а контактна мрежа увек је под напоном, без обзира да ли у станици има вагона или не, или су у њој паркирани стари вагони.

„Немогуће је оградити око три и по хиљаде километара пруга и све станице у Србији, да би се овакве несреће спречиле. За тако нечим не постоји било каква саобраћајна, функционална или економска оправданост, нити се то ради било где у свету. Било каквим физичким мерама обезбеђења, нема начина да се такви случајеви спрече, осим да сви буду свесни опасности коју са собом носе пруга, вагони и контактна мрежа и да понашање буде одговорно и прописно“, закључује се у саопштењу.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept