Početna » ХОЋЕМО ЗДРАВУ НАЦИЈУ Лончар: Враћамо редовне СИСТЕМАТСКЕ ПРЕГЛЕДЕ у ШКОЛЕ Децу морамо да учимо ЗДРАВИМ НАВИКАМА

ХОЋЕМО ЗДРАВУ НАЦИЈУ Лончар: Враћамо редовне СИСТЕМАТСКЕ ПРЕГЛЕДЕ у ШКОЛЕ Децу морамо да учимо ЗДРАВИМ НАВИКАМА

Министар здравља Златибор Лончар рекао је данас да ће у циљу здравља нације поред увођења скрининга на најчешћа обољења у популацији старијих од 40 година бити враћени и редовни систематски прегледи у школе.

Лончар је то рекао поводом најаве председника Србије Александра Вучића да ће од 1. септембра викендом бити организовани програми раног откривања карцинома дебелог црева, плућа, простате и дојке.Он је за „Новости“ навео да је реновирана већина здравствених установа у Србији, да су направљене нове, модерне болнице, али се показало да у здравству мора да се мења приступ свим грађанима.

Превентивни прегледи викендом, са којима смо почели пре пандемије ковида-19, потврдили су да грађани нису незаинтересовани за бригу о свом здрављу, али да морамо другачије да им приђемо. Иако смо одавно увели скрининг на најчешће малигне болести, одзив није био задовољавајући, достигао је тек 28 одсто циљане популације, рекао је Лончар.

Управо тај податак, како је рекао Лончар, показује да систем позивања на превентивне прегледе у матичне домове здравља за грађане, можда и није баш најприхватљивије решење, и да цео приступ мора да се модификује.

Овако испада да се на организовани скрининг мало ко одазове, а када викендом отворимо 200 установа за превентивне прегледе, лекари једва постигну да приме све који дођу, објаснио је Лончар.

Он је подсетио, да је у три акције,  од како су недавно обновљени ти превентивни прегледи викендом, прегледано више од 90.000 људи.

То је успех. Посебно за оне људе код којих су болести за које нису знали откривене, и они су одмах ушли у програм даље дијагностике и лечења, рекао је Лончар.

Он је истакао да у интересу здравља нације поред скрининга на најчешћа обољења у популацији старијих од 40 година, мора да се води брига о здрављу од школског узраста и зато ће бити враћени редовни систематски прегледи у школе.

Децу од најранијег узраста морамо да учимо здравим навикама, првенствено да их научимо да се здраво хране, али и да болести које се јављају у дечјем узрасту због савременог начина живота, пре свега превелике упућености на технологију, као што је кривљење кичме због мобилних телефона ‘ухватимо’ и исправимо на време, навео је он.

Председник Александар Вучић најавио је синоћ да ће од 1. септембра ове године за све грађане Србије старије од 40 година, али и оне који имају потребу, бити организовани скрининг прегледи, као и да ће се поново увести обавезни систематски прегледи у школама.

Прегледи ће бити организовани викендом, за оне који раде да им буде лакше. Радиће се бесплатни тумор маркери за мушкарце, за канцер простате, дебелог црева и колоректални карцином, а за жене за канцер дојке, плућа и такође колоректални. Желимо да превенцијом спасимо хиљаде живота. Сви прегледи ће бити завршени до краја децембра, рекао је председник у обраћању грађанима.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept