Početna » ИСТИЧЕ ВРЕМЕ ЗА ОДЛАЗАК У ПЕНЗИЈУ ПО СТАРИМ УСЛОВИМА: Пензионери, обратите пажњу, ЈЕДНА СТАВКА УМАЊУЈЕ ЧЕК

ИСТИЧЕ ВРЕМЕ ЗА ОДЛАЗАК У ПЕНЗИЈУ ПО СТАРИМ УСЛОВИМА: Пензионери, обратите пажњу, ЈЕДНА СТАВКА УМАЊУЈЕ ЧЕК

За остваривање права на превремену старосну пензију од наредне године завршава се прелазни период

од Паланка данас
0 Коментар

Сви који би у пензију под условима који важе у овој години требало би да најкасније до сутра, 30. децембра, поднесу захтев за пензионисање на шалтерима ПИО фонда, а закључно са овим датумом се подносе и електронске пријаве преко е-шалтера или да пошаљу захтев препорученом поштом.Ово су последњи тренуци да проверите и колико имате уписаног стажа, како вам се не би догодило да вам због лоше рачунице ПИО фонд обрачуна пенале на пензију.

Граница за одлазак у старосну пензију код жена од Нове године помера се за два месеца, тако да је услов за жене у 2024. години 63 године и 8 месеци живота и најмање 15 година стажа осигурања. Код мушкараца и даље важе исти услови – 65 година живота и најмање 15 осигурања.

Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање омогућио је грађанима да брзо и лако дођу до података јер се евиденција врши електронски.

Стаж се може проверити у филијали ПиО фонда, независно од пребивалишта, одласком на шалтер као и путем њиховог сајта. Сви грађани који имају социјално осигурање и важећу личну карту могу електронски да провере да ли им послодавци плаћају доприносе за пензијско осигурање и у ком износу.

Провера радног стажа преко интернета

Пре првог коришћења сервиса, за проверу радног стажа преко интернета потребна је шифра односно ПИН код за који је неопходно прво отићи до Фонда за пензијско и инвалидско осигурање.

Узимање шифри лично, а не слањем електронским путем предвиђено је како би се обезбедила пуна сигурност и заштита личних података корисника ове услуге, пренели су медији саопштење Фонда ПИО уз објашњење да се шифра узима једном, користи трајно и да је ова услуга потпуно бесплатна.

ПОМЕРАЊЕ ДО 2032.

Закон прописује померање старосног услова за жене све до 2032. године када ће услови за оба пола бити изједначени и биће 65 лета у крштеници и најмање 15 година стажа осигурања. Осигураници оба пола могу остварити право на пензију и уколико имају навршених 45 година стажа осигурања, без обзира на године живота.

Како проверити радни стаж преко интернета:

1. Најпре треба попуните „Захтев за издавање шифре за приступ подацима Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање“. Уколико не можете или не желите да штампате и попуњавате овај образац код куће – не морате, јер га свакако можете попунити и на шалтеру ПиО фонда.

2. Затим са личном картом морате да одете лично до најближе филијале или службе филијале Фонда. Имајте у виду да шалтери филијала ПиО раде сваког радног дана од 8 до 15 часова. Уколико сте претходно испунили захтев код куће, потребно је само да га предате, а уколико нисте онда кажете да желите сами да проверите стаж електронским путем и да вам треба шифра за приступ. Тада ће вам дати да попуните образац и након тога службеници ће вам предати коверту са ПИН кодом.

3. Када имате ПИН код, отворите електронски сервис за грађане РФПиО и попуните потребне податке.

Да би се приступило личним подацима из матичне евиденције Фонда ПИО, потребно је унети свој Јединствени матични број грађана (ЈМБГ), ПИН (шифру) која је добијена у Фонду ПИО и верификациони код који се системски појављује сваки пут када се приступи овој страни (дакле, треба га прекуцати са екрана). Након попуњавања сва три поља, треба кликнути на дугме „Пријава“. Ова услуга је бесплатна и можете се реализовати без ограничења.

4. После тога вам се отвара следећа страница на којој треба да кликнете на „Извештај о подацима из матичне евиденције“ и тада добијате комплетан извештај.

ЗА ПРЕВРЕМЕНУ СВИ ЈЕДНАКИ

За остваривање права на превремену старосну пензију од наредне године завршава се прелазни период, односно померање услова за жене па ће од 1. јануара 2024. године за оба пола за остваривање овог права бити потребно 40 година стажа и 60 живота. У овом случају пензија се трајно умањује за 0,34 одсто за сваки месец пре навршених година живота прописаних за стицање права на старосну пензију у тој календарској години, а максимално 20,4 одсто.

Подаци унети у матичну евиденцију могу и накнадно да се мењају ако се провером или на други начин утврди да су нетачни, непотпуни или ако надлежни орган у прописаном поступку утврди њихову промену.

За податке из радног односа који нису регистровани, односно за које сматрате да нису тачни, потребно је да се обратите послодавцима код којих сте радили, захтевом да недостајуће податке доставе Фонду путем одговарајуће пријаве, односно да за нетачне податке Фонду поднесу пријаву промене података.

У противном, Фонд ће податке који недостају, односно промену пријављених података, прибавити у поступку остваривања права на пензију.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept