Početna » ИЗАБРАН ИЗВОЂАЧ РАДОВА ЗА САНАЦИЈУ СОБРАШИЦЕ МАНАСТИРА У КУСАТКУ

ИЗАБРАН ИЗВОЂАЧ РАДОВА ЗА САНАЦИЈУ СОБРАШИЦЕ МАНАСТИРА У КУСАТКУ

Регионални завод за заштиту споменика културе расписао је почетком августа јавну набавку за радове на реализацији пројекта санације и конзервације собрашице манастира Пиносава у Kусатку, а данас је на порталу јавних набавки објављено да је изабран извођач радова. Процењена вредност радова 4.541.400 динара са ПДВ-ом, а требало би да их обави Самостална занатска радња Ивице Белића из Смедерева, наводи се у одлуци о додели уговора.

С обзиром на тренутно стање објекта, за који се претпоставља да је подигнут када и црква, крајем прве половине 19. века, планирана је комплетна демонтажа и санација од темелја до крова.Собрашице су се у претпрошлом веку, када је и ова настала, градиле у непосредној близини цркве или манастира, а служиле су за окупљање народа у време светковина, сабора или црквених празника.

Црква и собрашица у Kустаку налазе се у храстовој шуми, поред вештачког језера, црква је подигнута од 1841. до 1847. године, за собрашицу није познато тачно време изградње, али се по начину градње и примењеном материјалу, са доста сигурности може претпоставити да је из приближно истог периода.

Фото: Регионални завод за заштиту споменика културе Смедерево

You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept