Početna » ЈОШ 200 МИЛИОНА ЕВРА ЗА ЈАВНИ ЗДРАВСТВЕНИ СЕКТОР

ЈОШ 200 МИЛИОНА ЕВРА ЗА ЈАВНИ ЗДРАВСТВЕНИ СЕКТОР

ОД позајмљених средстава, за шта ће посланици ових дана дати одобрење, финансираће се делови три саобраћајнице, здравствене установе широм Србије, подржати буџет, наука, зелена транзиција.

од Паланка данас
0 Коментар

Србија је крајем 2021. године потписала уговор о 400 милиона евра зајма којим се финансира градња ауто-пута Појате–Прељина. Посао је поверен компанији „Бехтел“.– Имајући у виду потребу за обезбеђивањем додатних финансијских средства ради реализације предметног пројекта у износу до 100 милиона евра, у оквиру већ одобрене МИГА гаранције, што омогућава Републици Србији задржавање повољних финансијских услова, 21. марта 2023. године потписана је измена и допуна уговора о кредиту – стоји у образложењу предложеног уговора.

Држава узима још 200 милиона евра зајма од Банке Савета Европе за финансирање јавног здравственог сектора. Циљ је да се обезбеди континуитет у унапређењу установа здравствене заштите и центара за социјалну заштиту у Србији. Неке од установа које ће се сређивати од тог новца су Институт за кардиоваскуларне болести „Дедиње“, Клиника за гинекологију и акушерство Универзитетског клиничког центра Србије, опште болнице у Смедеревској Паланци, Суботици, Сремској Митровици, Горњем Милановцу, Крушевцу…

Планира се и кредит од 300 милиона евра од више финансијских институција за подршку буџету. Иначе, Законом о буџету за ову годину планирано је задуживање Србије код страних инвестиционих корпорација и фондова у износу до 3,5 милијарди евра. Кредит је одобрен у две транше, до 130 милиона евра са фиксном каматном стопом и транша у износу до 170 милиона евра са варијабилном каматном стопом.

Извор: НовостиPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept