Početna » КАД НАИЂЕ ЕПИДЕМИЈА, AНТИВАКСЕРА НИГДЕ НЕМА Лекари траже кажњавање ЈЕДНА КАЗНА ДО 150.000 ДИНАРА

КАД НАИЂЕ ЕПИДЕМИЈА, AНТИВАКСЕРА НИГДЕ НЕМА Лекари траже кажњавање ЈЕДНА КАЗНА ДО 150.000 ДИНАРА

Мале богиње појавиле су се и у Новом Саду, и четврти регистровани случај је одрасла особа вакцинисана једном дозом, док су претходни пацијенти из Београда.

од Паланка данас
0 Коментар

Истовремено Србијом хара велики кашаљ, од ког је од летос преминуло пет беба, али се то сазнало тек недавно.

Медицински радници позивају на вакцинацију и упозоравају на могућност епидемије, јер су узроци овакве ситуације недовољан вакцинални обухват, који би требало да буде 95 одсто, а када је он мањи, према речима епидемиолога проф. др Зорана Радовановића то је “темпирана бомба која мора да експлодира кад-тад”.
Према његовим речима, зависно од вакцине и од региона, имамо између 75 и 88 невакцинисане деце, у неким подручјима и знатно више. Будући да се у Србији годишње рађа нешто више од 60.000 беба, то значи да између 7.500 и 15.000 деце остаје невакцинисано.

Више десетине хиљада душа може лако да се зарази

– Десетак хиљада једне, десетак хиљада наредне године – накупи се више десетина хиљада душа осетљивих на заражавање. У такву средину је онда једино потребно да се унесе узрочник и настаје пожар. Епидемија великог кашља је достигла врхунац око 10. децембра, али епидемијски талас се још увек растеже и број жртава још може да расте. А мале богиње су најзаразнија болест – каже проф. др Радовановић.

Објашњава да у незаштићеној средини – где нико није прележао болест и нико није вакцинисан – један болесник у просеку преноси инфекцију на 15 ближњих, али да код нас данас није такав случај, много је већ прокужених, али је потенцијал заражавања огроман.

Требало је рећи да се умире од великог кашља

На питање шта је требало урадити како се велики кашаљ не би проширио до размере какве су сада, поручује да је „грешка што јавност није благовремено обавештена о умирању од великог кашља“.

– Када дође до такве ситуације, противници вакцинације нагло заћуте, а многи родитељи се освесте и зажале што су подлегли неоснованој пропаганди. Дакле, да су знали шта се дешава, неодлучни родитељи би, како то обично бива, пожурили са својим дететом код педијатра. Основно правило у епидемији је сарадња са грађанима. Да би се добила њихова подршка – а она је неопходна за противепидемијску акцију – нужно је стварање поверења, а предуслов за поверење је искреност. Скривање података и ускраћивање информација увек се жестоко освете – поручује проф. др Радовановић.

Имамо закон, али се не поштује

По нашим прописима, родитељ који не доведе дете на вакцинацију плаћа казну од 30.000 до 150.000 динара, али то не значи да га казна ослобађа одговорности. Ако се поново оглуши о прописе, следи нова, строжа казна. Одлучи ли се да и даље избегава своју родитељску обавезу, следи оптужба за запостављање детета, са могућим лишавањем родитељских права.

– Проблем у овој земљи је што се закони не поштују – закључује др Радовановић.

Ало

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept