Početna » КАКО ДА УМАЊИТЕ КАЗНУ ЗА ПРОЛАЗАК КРОЗ ЦРВЕНО?

КАКО ДА УМАЊИТЕ КАЗНУ ЗА ПРОЛАЗАК КРОЗ ЦРВЕНО?

То предвиђа Закон о прекршајима („Сл. гласник РС“, бр. 65/2013, 13/2016, 98/2016 – одлука УС, 91/2019 и 91/2019 – др. закон)

од Паланка данас
0 Коментар

Право на споразум о признању прекршаја има сваки возач који у претходна 24 месеца није више од једном правоснажно осуђен за прекршај из области безбедности саобраћаја на путевима, за који је законом предвиђено обавезно изрицање шест или више казнених поена. Полиција не прихвата споразум са окривљеним за насилничку вожњу, затим са малолетником или особом која је у моменту прекршаја била малолетна, као ни са возачем који је у претходне четири године изазвао тежу саобраћајну незгоду у којој је угрожен нечији живот или имовина већег обима, или у којој је неко био повређен, а тај одговорни возач му није указао помоћ.

Ако сте казну за пролазак кроз црвено светло добили у смислу непоштовања саобраћајне сигнализације (није примењиво на насилничку вожњу и угрожавање живота пешака) имате могућност да проблем решите у полицији и добијете блажу казну од законом предвиђене.
Право на споразум о признању прекршаја имају возачи који у претходне две године нису били више од једном правоснажно осуђени за прекршај из области безбедности саобраћаја, за који се одузима шест или више казнених поена. Полиција не прихвата споразум са окривљеним за насилничку вожњу, са малолетницима или особама које су у моменту прекршаја биле малолетне, као ни са возачима који су у претходне 4 године изазвали теже саобраћајне незгоде.

Окривљени споразум склапа са полицијом и потписује признање саобраћајног прекршаја за које се терети. На овај начин Судови се растерећују, штеди се на судским трошковима, а окривљени добија блажу казну. Уколико почините саобраћајни прекршај идите у полицијску станицу у којој се закључују споразуми, где ће све бити завршено на лицу места. Из полиције допис одлази у Суд, а вама на кућну адресу стиже новчана казна коју треба да платите у року од 15 дана.

Многи возачи у Србији, који због саобраћајних прекршаја добију судске позиве, ни не знају да имају могућност да проблем реше у полицији и да, на крају, добију блажу казну од законом предвиђене.

То предвиђа Закон о прекршајима („Сл. гласник РС“, бр. 65/2013, 13/2016, 98/2016 – одлука УС, 91/2019 и 91/2019 – др. закон), у који је још пре скоро седам година уведена институција Споразума о признању прекршаја. Такву могућност већ годинама уназад користе само они који за њу знају, док већина дозволи себи да привремено остане без возачке дозволе немајући појма да је та мера могла да се избегне.

Овај споразум склапа окривљени са подносиоцем захтева за покретање прекршајног поступка, у овом случају возач са полицијом, а суштина је у томе да окривљени потпише признање саобраћајног прекршаја, због којег је против њега покренут поступак пред надлежним судом.

Захваљујући томе, нема непотребног гомилања судских трошкова и одуговлачења тог поступка, а заузврат, окривљеном се опрашта или ублажава заштитна мера забране управљања возилом на одређено време. Значи, новчана казна и евентуални казнени поени остају, али се забрана најчешће не изриче. Kада потписано признање стигне код надлежног судије, он донеси пресуду којом само потврђује договорену казну.

Kад добијете судски позив због неког саобраћајног прекршаја, одмах га однесите у полицијску станицу у којој се у вашем граду закључују споразуми. Ако имате право на споразум, тамо све завршавате на једном месту, без обзира на то где сте прекршај направили.

Чим потпишете признање, добијате свој примерак и све је готово. Не морате ни код судије јер ће МУП службеним путем обавестити суд и доставити им споразум, на основу којег судија доноси пресуду и шаље вам је на кућну адресу. Договорени износ казне дужни сте да платите у року од 15 дана од дана пријема пресуде.

Полиција ће вам рећи колика ће тачно бити казна уз споразум о признању и да ли ће вам забрана управљања бити опроштена или само ублажена. На пример, прошли сте кроз црвено светло на семафору за шта иначе следује од 20.000 до 40.000 динара, шест казнених поена и три месеца забране управљања. Ако склопите споразум, платићете 20.000 и добити шест поена и забрану од само 30 дана.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept