Početna » Kakve posledice može da ima atomski incident u Ukrajini?

Kakve posledice može da ima atomski incident u Ukrajini?

од Паланка данас
0 Коментар

Dok rat u Ukrajini traje, ne nestaje rizik incidenta u tamošnjim nuklearnim elektranama, rekla je za dpa predsednica Savezne agencije za zaštitu od zračenja Inge Paulini.Razlog za brigu posebno je ukrajinska atomska elektrana Zaporožje zbog borbi u blizini, snabdevanja električnom energijom i uslovima rada.

Mora da se uradi sve da se osigura hlađenje svih sistema relevantnih za bezbednost, upozorila je Paulinijeva. „Nuklearna postrojenja ni u kom slučaju ne bi trebalo da budu poprište vojnog sukoba.“

Ruske snage su zauzele Zaporožje u martu 2022. Od tada je otkazala većina vodova koji elektranu snabdevaju strujom.

Tim Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) je stalno na terenu i neprestano izveštava o vojnim aktivnostima u blizini.

Savezna agencija za zaštitu od zračenja od početka rata prati stanje i procenjuje moguće posledice nuklearnog incidenta po Nemačku.

Procena je uvek da bi posledice bile ograničene. Hitne mere bi verovatno bile svedene na poljoprivredu i poljoprivredne proizvode, rekli su u agenciji za dpa.

Ako se u Zaporožju desi incidenta koji uključuje nuklearno topljenje, ne treba očekivati da će biti neophodne dalje mere za zaštitu stanovništva u Nemačkoj, poput distribucije tableta joda.

Ipak, kaže Paulinijeva, neophodna je svest o značaju civilne zaštite i zaštite od katastrofa u Nemačkoj.

Od ruskog napada na Ukrajinu, „rizik zločina koji uključuje radioaktivne materijale ili čak napad nuklearnim oružjem“ postao je verovatniji.

U tom kontekstu, ona se osvrnula i na državnu mrežu za merenje radijacije, koja je u utorak obeležila 50 godina rada. Otprilike 1.700 sondi širom Nemačke prati zračenje u okruženju, rekla je Inge Paulini.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept