Početna » КАКВО ЈЕ ЛЕТО ПРЕД НАМА И ВИДИ ЛИ СЕ КРАЈ ОВИХ КИША-РХМЗ ОБЈАВИО ДУГОРОЧНУ ПРОГНОЗУ

КАКВО ЈЕ ЛЕТО ПРЕД НАМА И ВИДИ ЛИ СЕ КРАЈ ОВИХ КИША-РХМЗ ОБЈАВИО ДУГОРОЧНУ ПРОГНОЗУ

од Паланка данас
0 Коментар

Републички хидрометеоролошки завод објавио је дугорочну прогнозу у којој се наводи да ће јун бити топлији и просечно влажан, јул просечно топао док су у августу могући топлотни таласи.
ЈУН 2023: У већем делу Србије топлији и просечно влажан, а у Војводини, Западној и Јужној Србији топлији и влажнији јун.

Средња минимална температура ваздуха у јуну имаће вредности изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 0.6ºС у односу на вишегодишњи просек.

У Београду и широј околини предвиђа се вредност јунске средње минималне температуре ваздуха око 17.0ºС. Средња максимална температура ваздуха у јуну биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за око 0.8ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током јуна биће око 27.7ºС. У већем делу Србије месечна сума падавина током јуна биће у границама вишегодишњег просека са вредностима које ће у просеку бити за око 5 мм више у односу на вишегодишњи просек, док ће у Војводини, Југозападној и Јужној Србији бити изнад вишегодишњег просека са вредностима које ће бити за 5 мм до 10 мм више у односу на вишегодишњи просек.

У Београду и широј околини јунска сума падавина износиће око 63 мм.

ЈУЛ 2023: Просечно топао и просечно влажан јул. Могућа појава топлотног таласа.

Средња минимална температура ваздуха у јулу имаће вредности у границама вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 0.4ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност јулске средње минималне температуре ваздуха око 18.7ºС. Средња максимална температура ваздуха у јулу имаће вредности у границама вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 0.2ºС у односу на вишегодишњи просек.

У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током јула биће око 29.0ºС. Месечна сума падавина током јула биће у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку за око 4 нижим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини јулска сума падавина износиће око 37 мм.

АВГУСТ 2023: Топлији и посечно влажан август. Топлотни таласи.

Средња минимална температура ваздуха у августу имаће вредности изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 0.7ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност августовске средње минималне температуре ваздуха око 18.4ºС. Средња максимална температура ваздуха у августу биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за око 0.6ºС у односу на вишегодишњи просек.

У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током августа биће око 30.1ºС. Месечна сума падавина током августа биће у границам вишегодишњег просека са вредностима у просеку за око 5 мм нижим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини августовска сума падавина износиће око 49 мм, наводи се на сајту РХМЗ-а.

Лето у Европи

Што се тиче временске прогнозе за лето 2023. године, дугорочни модел су још у априлу дали метеоролози сервиса Севере Wеатхер.

Анализа коју су објавили заснована је на ЕЦМWФ и ЦФСв2 моделима временских прилика, а стручњаци увек истичу како дугорочне прогнозе нису сасвим прецизне и представљају приказ општих трендова уз могуће промене поготово на локалном нивоу.

По ЕЦМWФ-у ове године нас очекује топлије лето од просека у Европи. Што се тиче југа континента температуре ће бити за 0.5 до 1. степен више од дугогодишњег просека. Централна Европа би могла да се суочи са дуготрајном сушом, док се на југу очекује више падавина. Ипак, то значи да су могуће и снажне летње олује.

Други модел је ЦФСв2 а и он истиче сличне прилике уз температуру вишу до једног степена у Србији, у односу на просечне температуре.

Ипак, модел указује да временска прогноза за лето 2023 могла да подразумева и више падавина шриом Европе, али уз снажне олује. Међу подручјима на којима се очекују чешће олује налази се и наш регион, наводи Севере Wеатхер.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept