Početna » КАТАСТАР ТРАЖИ ПОВЕЋАЊЕ БРОЈА ЗАПОСЛЕНИХ

КАТАСТАР ТРАЖИ ПОВЕЋАЊЕ БРОЈА ЗАПОСЛЕНИХ

од Паланка данас
0 Коментар

Републички геодетски завод (РГЗ) саопштио је да је покренуо иницијативу за повећање броја систематизованих радних места за 402 запослена.

Напомињу да је то оптимални минимум за несметано функционисање РГЗ-а у наредном периоду. „Уколико влада усвоји овакву иницијативу, Србија ће ефикасније решавати вишедеценијске проблеме из домена управљања непокретностима и унапредити економију Србије“, наводи се у саопштењу.

РЗГ наводи да уређен систем управљања непокретностима подиже БДП државе за седам процената, док у неким привредним гранама, као што је грађевинска индустрија, подиже ефикасност и до 15 одсто. Подсећа се да скоро половина објеката у Србији није уписана у државни регистар Kатастра непокретности, док је у исто време њима могуће трговати, што отвара простор разним малверзацијама.„Упис свих непокретности у Kатастар је од велике важности за грађане и државу Србију. Због формалне природе посла и великог броја контролних механизама, како би се заштитила имовина грађана и њихова права, процедуре уписа су јако комплексне и наизглед круте“, саопштио је РГЗ.

Ова институција напомиње да и поред дигиталних процеса и система које је имплементирала, да би систем био још ефикаснији, неопходно је повећати број радника. Наводи се да се број запослених у РГЗ-у од 1997. године, када је имао 2.890 запослених, константно смањивао да би 2018. године било свега 2.020 запослених. „У исто време се број предмета и привредна активност, нарочито у последњих пар година, вишеструко увећала.

Само захваљујући подршци Владе Србије која је омогућила пријем нових запослених и чињеници да РГЗ функционише у потпуности дигитално, ефикасност рада институције је увећана, међутим, РГЗ је достигао технолошки максимум и више није могуће драстично технолошки унапредити рад“, наводи се у саопштењу.

Истиче се да је једини начин да се одговори на повећан број захтева и предмета кадровско јачање институције.

Тањуг

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept