Početna » КОЛИКО ИЗНОСИ ПОЉОПРИВРЕДНА ПЕНЗИЈА, КАДА ЈЕ ИСПЛАТА И КАКО СЕ ОБРАЧУНАВА? Ово су све важне информације како остварити право на њу

КОЛИКО ИЗНОСИ ПОЉОПРИВРЕДНА ПЕНЗИЈА, КАДА ЈЕ ИСПЛАТА И КАКО СЕ ОБРАЧУНАВА? Ово су све важне информације како остварити право на њу

Просечна пољопривредна пензија износи 16.318 динара

од Паланка данас
0 Коментар

Пољопривредно осигурање је обавезно осигурање, а средином прошле године је 93.117 њих било пријављено у базу ПИО Фонда, с тим што тај број има тенденцију пада. Осигураници из категорије пољопривредника остварују право на пензију по истим условима као и сви остали осигураници, односно потребно је да имају 15 година стажа осигурања и 65 година живота за мушкарце, односно 63 године и 8 месеци живота за жене.Просечна пољопривредна пензија износи 16.318 динара. Укупан број пензионера у Србији је око 1.646.791, са просечном пензијом од 45.740 динара, колико је износио просечан износ за фебруар 2024.

Просечан стаж пољопривредних осигураника у години када остварују право на старосну пензију је 18 година за жене и 22 године за мушкарце, просек за све категорије осигураника је 30 за жене и 32 за мушкарце. Просечан број година коришћења старосне пензије је 23 године за жене и 17 година за мушкарце, просек за све категорије пензионера је 21 година за жене и 17 година за мушкарце.

Ко су пољопривредни осигураници?

На сајту ПИО Фонда је објашњено ко има право да постане корисник пољопривредног осигурања. То су:

лица за која се, према закону, сматра да се баве пољопривредом (пољопривредници, чланови домаћинства пољопривредника и чланови мешовитог домаћинства), ако нису осигураници запослени, осигураници самосталних делатности, корисници пензија и на школовању;

домаћинством, у смислу става 1 овог члана, сматра се заједница живота, привређивања и трошења прихода остварених радом њених чланова, без обзира на сродство;

обавезно је осигуран носилац пољопривредног домаћинства, односно најмање један члан домаћинства, док се остали чланови домаћинства могу осигурати, под условима прописаним Законом о пензијском и инвалидском осигурању.

За горе наведене категорије осигураника својство осигураника стиче се даном почетка и престаје даном престанка запослења, обављања самосталне или пољопривредне делатности, односно обављања уговорених послова. Оно се не може стећи пре навршених 15 година живота и утврђује се на основу пријаве на осигурање и одјаве са осигурања.

Лица старија од 15 година која не припадају наведеним категоријама осигураника могу да се укључе у осигурање по члану 15 Закона о пензијском и инвалидском осигурању и тако обезбеде права из ПИО. Својство осигураника по основу укључења у обавезно осигурање стиче се даном подношења захтева, а изузетно, на захтев, најраније 30 дана пре подношења захтева. Својство осигураника престаје даном за који се лице у захтеву определи.

Приликом подношења захтева за укључење у обавезно осигурање ово лице се опредељује за једну од 13 понуђених основица на коју ће плаћати допринос за пензијско и инвалидско осигурање. Лице укључено у обавезно осигурање може у току трајања тог осигурања мењати основицу на коју плаћа допринос. Није прописано ограничење колико пута се може поднети захтев за измену основице.

Две опције наплате доприноса

Постоје две опције за плаћање доприноса за пољопривреднике, пише Агротв – Или да наплата доприноса буде сразмерна површини коју газдинство обрађује или годишњем приходу. Они објашњавају да то – колика це бити пензија пољопривредника – зависи од дужине улагања и висине основице на коју су плаћени доприноси. Законом о доприносима за обавезно социјално осигурање прописана је основица на коју они плаћају допринос, а највећи број осигураника пољопривредника мора допринос да плаћа на најнижу основицу која је прописана тим законом.

Важно је нагласити да уплата пореза и доприноса (па и за пензијско и инвалидско осигурање) није у надлежности ПИО, већ Пореске управе.

Пореска управа објавила је обрачун доприноса за обавезно социјално осигурање пољопривредника за 2023. годину на основу ког је утврђена месечна основица доприноса за пољопривреднике у износу од 35.025 динара и годишња основица доприноса у износу од 420.300 динара, податак је који преноси Нова економија.

Исплата пољопривредних пензија

Према актуелном календару ПИО Фонда, исплата пољопривредних пензија за март била је 5. априла, а корисници су је могли подићи на шалтерима Поште Србије или добити преко текућих рачуна и на кућне адресе.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept