Početna » КОЛИКО КУВАНИХ ЈАЈА СМЕМО ДА ПОЈЕДЕМО? Ово су савети специјалисте, иста правила важе за децу и за одрасле, осим једног изузетка

КОЛИКО КУВАНИХ ЈАЈА СМЕМО ДА ПОЈЕДЕМО? Ово су савети специјалисте, иста правила важе за децу и за одрасле, осим једног изузетка

УСКРС је дан који се проводи са породицом. Туцање јајима, дружење и породични ручак уткани су у породичну традицију.

од Паланка данас
0 Коментар

Свако куцкање јајима завршава се бар једним сломљеним, након чега следи чувена реченица „Поједи то!“. Будући да се често занесемо у куцкању, поставља се питање колико јаја је здраво да се поједе.До недавно се говорило да јаја нипошто не треба јести сваки дан, јер је жуманце пуно холестерола.

Проф. др Јагода Јорга, доктор медицинских наука и супспецијалиста за исхрану, за еКлиника портал решава ову дилему.

– Сва правила везана за конзумацију јаја давно су се изменила, па мислим да је сада већ свима познато да једно до два јајета дневно може слободо да се поједе. Али, када кажемо два – мислимо на два мала јаја. И код нас су сада јаја класификована на С (смалл), М (медиум), Л (Ларге), то пише на свакој кутији. Дакле, када купујете јаја купујте она са ознаком С, односно мала. Претпостављам да се она највише и купују јер, кажу да се та мала јаја најбоље фарбају – каже проф. др Јагода Јорга.

Иста правила и за децу и одрасле, осим…

А количина од, дакле, два мала јаја дневно односи се на све категорије људи, каже др Јорга и објашњава:

− То се односи на све категорије, и на децу и на одрасле, осим на људе који имају проблем са жучном кесом, њеном функцијом или оне који су оперисали жучну кесу. Они не би требало да узимају цела јаја. Важно је рећи да се ова ограничења односе на жуманца, а за беланца нема ограничења. То треба разликовати. Беланца, и ако их поједете 10, унећете исту количину беланчевина коју има у, на пример, 100 грама белог ћурећег меса. Десет беланаца је око 30 грама, а тешко да ће неко појести више од тога. Чиста беланца су чак и препорука у исхрани.

С обзиром на то да ћемо око Ускрса имати доста јаја, ја препоручујем људима да избаце жуманце, а кувана беланца да поједу или сама или да их исецкају у разне салате са поврћем. Беланца ће веома повећати нутритивни квалитет салате. Кувана беланца одлично иду са туњевином, и са сиром, у салати са пасуљем, на пример… Не постоји нека салата у којој беланца не би ишла, јер су она неутралног укуса и не мењају укус јела, али побољшавају нутритивну вредност, и то високо вредним беланчевинама – каже др Јорга и упозорава да је са жуманцем прича другачија.

НовостиPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept