Početna » КОЛИКО НАС МРАЗНИХ ДАНА ОЧЕКУЈЕ ОВЕ ЗИМЕ?

КОЛИКО НАС МРАЗНИХ ДАНА ОЧЕКУЈЕ ОВЕ ЗИМЕ?

Мразним даном се назива онај дан у којем је минимална температура нижа од 0 степени

од Паланка данас
0 Коментар

 

Према прогнозама метеоролога у ноћи између недеље и понедељка, киша ће прећи у суснежицу и снег па ће се почетком недеље забелети и у градовима. Рекло би се да је то увод у снежну зиму, али неће се бели покривач дуго задржати…

Kако је за Телеграф.рс испричао проф. др Југослав Николић, директор Републичког хидрометеоролошког завода Србије (РХМЗ) изгледи су да ће током децембра, јануара и фебруара у већем делу Србије број мразних дана, са минималном температуром ваздуха нижом од 0 степени, бити у интервалу од 40 до 65, а на планинама од 70 до 90 дана.

„Прогнозирани број мразних дана у јануару је у интервалу од 15 (у Београду) до 22 (у Зајечару) у нижим пределима, а на планинама од 23 (на Златибору) до 30 (на Kопаонику и Црном Врху) дана“, наводи проф. Николић.

Мразним даном се назива онај дан у којем је минимална температура нижа од 0 степени.

Таквих ће у фебруару бити у Смедеревској Паланци, Великом Градишту, Kуршумлији, Зајечару, на Златибору и Kопаонику.

„Очекује се да број мразних дана у нижим пределима у фебруару буде у интервалу од 7 (Смедеревска Паланка, Велико Градиште) до 11 (у Kуршумлији и Зајечару), а у брдско-планинским крајевима од 12 (на Златибору) до 20 (на Kопаонику)“, каже Николић.

А, у марту:

„Очекује се да број мразних дана у нижим пределима буде у интервалу од 5 (у Београду) до 12 (у Димитровграду и Зајечару), а у брдско-планинским крајевима од 15 (на Златибору) до 22 (на Kопаонику).

Иначе, климатски изгледи показују да ће температура ваздуха у току зиме 2022/23. године у Србији бити за око плус 1 степен изнад вишегодишњег просека. Очекиване вредности средње зимске температура ваздуха биће у интервалу од 1 до 5 степени у нижим пределима, а од -3 до -1 у планинским пределима.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept