Početna » КОЛИКО ТРЕБА ДА ИМА СТАЖА БУДУЋА МАМА ДА БИ ДОБИЛА ЗАГАРАНТОВАН МИНИМАЛАЦ?

КОЛИКО ТРЕБА ДА ИМА СТАЖА БУДУЋА МАМА ДА БИ ДОБИЛА ЗАГАРАНТОВАН МИНИМАЛАЦ?

од Паланка данас
0 Коментар

Према Закону о финансијској подршци породици са децом пун месечни износ накнаде зараде, односно накнаде плате за време породиљског одсуства, не може бити мањи од минималне зараде утврђене на дан почетка остваривања права. Право на породиљско имају и незапослене жене које су у периоду од 18 месеци пре порођаја имале одређене приходе и оне мајке које су у истом периоду биле пољопривредни осигураници.Што значи да маме које нису радиле 18 месеци у континуитету пре отварања породиљског боловања јер оне после трећег месеца, а до дететове прве године, што је девет месеци, могу да примају новац који је много мањи од минималца, у зависности од просека зараде, који се рачуна на 18 месеци.

Регулација одсуства за породиље остварена је Законом о раду и Законом о финансијској подршци породици са децом. Изменом ових закона, право на породиљско одсуство, одсуство са рада ради неге детета и одсуство са рада ради посебне неге детета сада поред жена које су у радном односу на одређено или неодређено, имају и оне жене које су радно ангажоване на привременим и повременим пословима и осталим уговорима ван радног односа.

Право на надокнаду зараде имају и жене које су ушле у радни однос после рођења детета иако нису биле запослене у тренутку његовог рођења. Услов за то је да су у последњих 18 месеци пре остваривале приход у виду зараде на који су плаћани доприноси за социјално осигурање. Право на породиљско имају и незапослене жене које су у периоду од 18 месеци пре порођаја имале одређене приходе и оне мајке које су у истом периоду биле пољопривредни осигураници.

Уколико је дете усвојено, право на накнаду има један од усвојитеља детета односно његов старатељ.

Са обзиром на то да се породиљско одсуство отвара ради припреме мајке за порођај и њен опоравак након истог, мајке су првенствени корисници овог права.

Међутим, постоје посебни случајеви у којима отац може користити породиљско боловање. Уколико мајка напусти дете, издржава затворску казну, има оправдане разлоге зашто је спречена да брине о беби или је реч о смртном случају, онда отац има право на породиљско одсуство.

На одсуство ради бриге о детету или посебне бриге о детету има права један од родитеља, па самим тим после истека 3 месеца од рођења детета, отац може преузети бригу о њему.

Право на породиљско остварује породиља која има минимум једну евидентирану основицу на коју су плаћени доприноси на зараду, док је до сада услов био најмање шест основица са уплаћеним доприносима.

Ове измене односе се само на породиљско одсуство које траје док дете не напуни 3 месеца, а за одсуство ради неге детета не важи. Накнада за одсуство ради неге детета може бити мања од минималне плате.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept