Početna » КОМУНАЛНИ РАЧУНИ ЗАСТАРЕВАЈУ ПОСЛЕ 12 МЕСЕЦИ, ПОРЕСКИ ДУГОВИ ЗА 10 ГОДИНА

КОМУНАЛНИ РАЧУНИ ЗАСТАРЕВАЈУ ПОСЛЕ 12 МЕСЕЦИ, ПОРЕСКИ ДУГОВИ ЗА 10 ГОДИНА

Дуговања грађана за рачуне за комуналне услуге, струју, кабловску телевизију, мобилне и фиксне телефоне застаревају у року од годину дана.

Порез на пренос апсолутних права плаћа се код преноса уз накнаду права својине на моторном возилу права коришћења грађевинског земљишта и преносу права интелектуалне својине.Порески обвезник је продавац, односно преносилац права, а обавеза плаћања пореза настаје у моменту преноса, односно стицања одређеног права, што је заправо моменат закључења уговора. Законска обавеза грађана је да у року од 30 дана од дана овере уговора, поднесе Пореској управи пореску пријаву.

Према Закону о пореском поступку и пореској администрацији апсолутна застарелост настаје након 10 година. Уколико сте задужени и порески орган ни после 10 година није наплатио потраживања, имате право да се позовете на застаревање дуга.

Обавезе за комуналне услуге застаревају после 12 месеци, а порески дугови за пет година.

Под комуналним услугама подразумевају се услуге испоручене струје, водовода и канализације, даљинског грејања, одржавања стамбених зграда, одношења комуналног отпада. Ту су и услуге мобилне и фиксне телефоније, кабловске телевизије, интернета, испостављене казне за паркирање.

Међутим, дуг може да буде наплаћен принудно и након тог периода, а једини начин да корисник то избегне је да уложи приговор на време.

Дешава се да грађани случајно не плате неки рачун или можда нису добили опомену. Ако се деси да их неко тужи за застарело потраживање и стигне им решење од извршитеља, обавезно треба у року од осам дана да уложе приговор и да се позову на застару. Само тако могу да зауставе принудну наплату потраживања.

Институт застаре се не примењује аутоматски, већ искључиво када се дужник позове на њега у року од осам дана.

Уколико то не учини, на крају ће његови трошкови бити вишеструко увећани и дуг ће бити принудно наплаћен.

У пракси се, међутим, често дешава да јавна и комунална предузећа издају грађанима рачуне за комуналне услуге које су пружене пре пет, шест година.

Те обавезе су застареле за наплату и грађани немају обавезу да такве рачуне плаћају. У том случају, грађанима се препоручује да те рачуне рекламирају предузећу које их је издало, у року од осам дана од дана пријема и да посебно нагласе да су рачуни застарели. Ипак, ако се покрене поступак принудне наплате преко јавног извршитеља за застареле обавезе, грађани морају у писаној форми да уложе приговор на Решење о извршењу, које им мора бити достављено од стране поступајућег извршитеља. У том приговору ће навести да су дуговања застарела.

НовостиYou may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept