Početna » КОНАЧНА ОДЛУКА ЋЕ СЕ ЗНАТИ 3. МАЈА: Тиче се акциза на гориво

КОНАЧНА ОДЛУКА ЋЕ СЕ ЗНАТИ 3. МАЈА: Тиче се акциза на гориво

- Промене у свакој од наведених сфера може да промени цену горива, управо зато смо сведоци сталних флуктуација цене у оба смера - закључио је Мићовић

од Паланка данас
0 Коментар

После информације да би од 1. маја гориво могло додатно да поскупи због раста акциза, Томислав Мићовић, генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије, за Курир наводи да су могући сви сценарији.– Пошто је први мај среда, у складу са Правилником о утврђивању просечних велепродајних цена, Министарство енергетике ће првог наредног петка 3. маја у оквиру процедуре утврђивања максималних цена горива на бензинским станицама, утврдити просечне велепродајне цене, узимајући у обзир усклађене износе акциза, али да ли ће се на крају цена на бензинским станицама променити и колико зависи и од утицаја осталих параметара у формули за израчунавање цена – наводи он.

– Примера ради Акциза на деривате нафте је повећана 1. октобра прошле године. Акцизе на бензин и дизел са ПДВ-ом су тада биле повећане за нешто више од 5,50 динара по литру. Ево како је то повећање акциза утицало на малопродајну цену. Максималне утврђене у петак који је претходио повећању акциза (29. септембра) су биле 214 динара по литру за евро дизел и 191 динар за евро премијум бмб 95.

Мићовић додаје да је петак након тога, дакле након повећања акциза, евро дизел купован за исти новац, а евро премијум је коштао 3 динара мање по литру. Ипак каже да то не мора да буде и овога пута тако.

ПОДЕЛА

Он такође наводи да је у актуелној цени дизела од 206 динара по литру тачно одређено колика је вредност деривата, а колико износе државне дажбине:

104,68 динара је основна цена тог деривата нафте целокупног нафтног сектора од истраживања и експлоатације сирове нафте, њеног транспорта и прераде, односно производње деривата нафте и на крају, дистрибуције и продаје горива на бензинским станицама

101,32 динара су актуелне државне дажбине: Накнада за формирање обавезних резерви, Накнада за унапређење енергетске ефикасности, Акциза и на све то заједно обрачунат ПДВ.

– Промене у свакој од наведених сфера може да промени цену горива, управо зато смо сведоци сталних флуктуација цене у оба смера – закључио је Мићовић.

Подсетимо, Влада Србије одлучила је да усклади акцизе са годишњим индексом потрошачких цена у 2023. години и према тој одлуци, нова акциза за безоловни бензин биће виша 4,75 динара, односно 5,70 динара кад се урачуна и ПДВ који ће бити већи због повећане акцизе.

Акциза на дизел порашће на 5,86 динара са ПДВ, а акциза на ТНГ 4,45 динара кад се урачуна порез.

EspresoPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept