Početna » КРАЈ ЈЕДНЕ ЕРЕ: ЧУВАР ЗЕЈТИНЛИКА НАПУСТИО НАС У 96 ГОДИНИ

КРАЈ ЈЕДНЕ ЕРЕ: ЧУВАР ЗЕЈТИНЛИКА НАПУСТИО НАС У 96 ГОДИНИ

Ђорђе Михаиловић, чувар српског гробља „Зејтинлинк“ у Солуну, преминуо је данас у 96. години.

од Паланка данас
0 Коментар

Рођен је у Солуну 1. маја 1928. године. Више од пола века Ђорђе Михаиловић дочекивао је и испраћао потомке српских ратника страдалих на Солунском фронту у Првом светском рату. Показивао им где су похрањене кости њихових предака и чувао хумке свих осам хиљада бораца који су ту сахрањени.
Први чувар гробља био је Ђорђев деда, солунски добровољац Саво Михаиловић, Србин из Грбља код Боке которске. Саво је чувао гробље до своје смрти 1928. године, а и сам је сахрањен на Зејтинлику. Њега је наследио Ђорђев отац, Ђуро Михаиловић, који је током Другог светског рата сачувао гробље и његове реликвије од нацистичке пљачке. Kад је Ђуро умро 1961. године био је сахрањен уз оца на Зејтинлику, а дужност чувара гробља припала је Ђорђу. Михајловић је био чувар гробља до маја 2022. године, а одступио је због нарушеног здравља.

Одликован је јула 2014. године Орденом српске заставе другог степена.

Тако се данас завршила једна ера, јер нема више Михаиловића који би могли да на „Зејтинлику“ наследе дека Ђорђа.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept