Početna » КРЕНУЛА УГРАДЊА ПАМЕТНИХ БРОЈИЛА: Ђедовић – Држава обезбедила 180 милиона евра за улагања у електро мрежу

КРЕНУЛА УГРАДЊА ПАМЕТНИХ БРОЈИЛА: Ђедовић – Држава обезбедила 180 милиона евра за улагања у електро мрежу

ЕЛЕКТРОДИСТРИБУЦИЈА Србије (ЕДС) убрзано је кренула у масовну кампању увођења паметних бројила за домаћинства и привреду са циљем да се до краја деценије замени најмање 80 одсто постојећих бројила за електричну енергију.

од Паланка данас
0 Коментар

-Ове године имаћемо највећа улагања у нисконапонску и средњенапонску мрежу за последњих 30-40 година. Држава је обезбедила око 180 милиона евра за пројекте у дистрибутивном систему. Увођење паметних, односно дигиталних бројила саставни је део активности и инвестиција које су започете и помоћи ће да се боље управља потрошњом и да се брже реагује на отклањању кварова, али и на проблемима у снабдевању.Замена бројила ће додатно допринети да се смање губици на мрежи, а то пре свега значи и рационалнију потрошњу електричне енергије, али и очување животне средине, рекла је министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић на Међународној стручној конференцији „Како паметна дигитална бројила унапређују мерење потрошње електричне енергије и унапређују енергетски систем“ у организацији Енергије Балкана.

Она је истакла да грађани у овом процесу неће имати никакав трошак, а имаће бројне користи, јер ће моћи да прате своју потрошњу и уоче како могу да штеде енергију. С друге стране, моћи ће даљински да се укључују и искључују потрошачи, као и да се брже уоче кварови, што доприноси ефикаснијем раду дистрибутивног система.

-За прву фазу замене бројила држава је обезбедила 110 милиона евра из ИПА фондова Европске уније (ЕУ), док је ЕДС обезбедио 40 милиона евра за други део пројекта из кредита Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), а при крају су и преговори о кредиту за паметна бројила Европске инвестиционе банке (ЕИБ) у износу од 80 милиона евра, рекао је Саша Марчета, специјалиста за паметне мерне системе у Електродистрибуцији Србије.

Марчета је истакао да у оквиру прве фазе пројекта од половине октобра 2023. до данас замењено 39.000 паметних бројила и то у Београду и Новом Саду и додао да после реализације пројеката ЕДС уз помоћ средстава ЕУ, ЕБРД и ЕИБ на мрежи требало да буде око 1,1 милиона паметних бројила односно око 30 одсто од укупног броја.

Он је нагласио ће овим пројектом бити омогућено увођење даљинског очитавања бројила, што ће допринети елиминисању грешака које су се могле јавити.

– Паметна бројила су почетак увођења система напредне мреже односно смарт грид – рекао је Марчета. – Код паметних бројила и даљинског очитавања нема утицаја на тачност мерења или стање бројача енергије ни локално, ни даљински, јер се свака промена види и бележи. Он је указао и да је паметни мерни систем који уводи ЕДС комплетно дело домаће памети, пошто су и бројила и софтвер производња српских компанија.

Дејан Поповић, председник Савета Агенције за енергетику Србије рекао је да ће се интеграцијом дигиталних бројила у дистрибутивни систем Електродистрибуције Србије унапредити целокупна функционалност електроенергетског система, у погледу мерења потрошње електричне енергије и смањења губитака на мрежи.

-Увођење дигиталних бројила има вишеструки значај. Пре свега, смањиће се трошкови приликом очитавања мерних места, технички губици биће сведени на минимум, а то су само неки од чинилаца који ће утицати на модернизацију мреже, навео је Поповић.

Глиго Вуковић из Делегације Европске уније у Србији рекао је да је ЕУ препознала проблем у дистрибутивном систему и да је уз кредита ЕБРД од 40 милиона евра додала бесповратна средства од осам милиона евра за подршку реализацији пројекта увођења паметних бројила.

Ненад Николић, генерални директор компаније ЕWG, једног од три домаћа произвођача паметних бројила која се уграђују у оквиру пројекта, нагласио је да се ради о најновијој генерацији уређаја са великим бројем функционалности.

– Паметна бројила немају алтернативу и реч је о опробаној технологији које је показала највише резултате успешности читања потрошње – нагласио је Николић.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept