Početna » КУЛТУРНО ЛЕТО У ПАЛАНЦИ-“КРАЉ ПЕТАР ПРВИ” НА ТРГУ КОД ФОНТАНЕ

КУЛТУРНО ЛЕТО У ПАЛАНЦИ-„КРАЉ ПЕТАР ПРВИ“ НА ТРГУ КОД ФОНТАНЕ

од Паланка данас
0 Коментар

Паланачка публика биће у прилици да у четвртак, 3. августа на тргу код фонтане од 21 час,  погледа филмско-историјски спектакл Лазара Ристовског „Краљ Петар Први“. Филм је снимљен према мотивима романа Чарапе Краља Петра Милована Витезовића, који се потписује и као сценариста.Када се сплетом историјских околности Краљ Петар Карађорђевић вратио у домовину, увео је парламентарну демократију на двору и започео обнову Србије. Али Србији се није дало да напредује. Атентатом у Сарајеву почиње Први Светски рат и Аустро-угарска показује сву своју немилосрдност. После две херојски добијене битке на Церу и Колубари, Влада доноси одлуку да је повлачење ипак неминовно. Током мучног повлачења преко албанских планина краљ упознаје Макрену, мајку војника Маринка.

Немоћна да сина пронађе у непрегледним колонама војске и народа, она заветује самог краља да му преда пар чарапа које је исплела. Нажалост, краљ Маринка налази прекасно а Макрена умире на гробу младог аустријског војника, оплакујући у име свих мајки све синове – невине жртве рата.

Српска војска уз страшне губитке стиже до Крфа и острва Видо – острва смрти, али и српског васкрснућа! У филму поред Лазара Ристовског глуме Радован Вујовић, Милан Колак, Даница Ристовски и многи други.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept