Početna » КУЛТУРНО ЛЕТО У ПАЛАНЦИ-“ПУТ ОКО СВЕТА ВИКТОРА ЛАЗИЋА” ЧЕТВРТАК 20. ЈУЛ

КУЛТУРНО ЛЕТО У ПАЛАНЦИ-„ПУТ ОКО СВЕТА ВИКТОРА ЛАЗИЋА“ ЧЕТВРТАК 20. ЈУЛ

У оквиру „Културног лета“ у Смедревској Палаци, биће представљен – Пут око света Виктора Лазића. Представљање путовања и путописа са шест континената – од Аустралије до Амазоније Виктора Лазића (1985), књижевника и адвоката, аутора РТС-а и Лагуне, који је провео петнаест година на путовањима обилазећи стотину земаља – од џунгли Индонезије, вулканских кратера Африке до метропола Америке.

од Паланка данас
0 Коментар

На својим путовањима Лазић среће изузетне људе и са њима бележи разговоре, као што су председник Уругваја Пепе Мухика, кћерка оснивача Индонезије Халида Хата, амбасадори, књижевници и уметници разних поднебља. Аутор је шест књига међу којима се издвајају дела о Тајланду, Суматри и путовања ладом нивом, а књиге о Кенији, Судану и Гренланду су у штампи.

 Објавио је више од хиљаду текстова и репортажа у различитим медијима и тиме заслужио назив једног од најзначајнијих модерних српских путописаца. Познато је путовање ладом нивом када је од Косова и Метохије преко Норвешке старим руским џипом стигао до границе Северне Кореје, да би другим превозним средствима наставио путовање јужном Азијом и Аустралијом.

Само то путовање је трајало 421 дан, током којег је Лазић провео 65 ноћења у кревету, 308 у лади, остало на отвореном, обишао 32 државе и 4 проблематичне провинције на три континента, користио 20 различитих превозних средстава, прешао 140.000 километара, 78 граничних прелаза, поправљао ладу ниву 34 пута, било му је украдено 7 фотоапарата и 3 мобилна телефона… На том путовању је смршао 22 килограма, путујући без ГПС-а, користећи старе мапе и компас, а за Београд је за Музеј књиге и путовања послао једну тону артифаката и књига.

Виктор Лазић (1985), књижевник и адвокат, један је од највећих српских путника. Завршава докторат из кинеског права, а такође је полиглота, научни и стручни преводилац за енглески језик са лиценцом туристичког водича, филателиста и нумизматичар.

Као девета генерација наследник је две стотине година дуге традиције породичне библиотеке (званично отворене 1882). Председник је Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“ (у оквиру којег су отворени Музеј књиге и путовања, Музеј српске књижевности и Музеј Новосадске рације).

Провео је укупно девет година на путовањима по свету и систематски обилазио осамдесет земаља на четири континената, откривајући пределе и људе, пишући репортаже, сакупљајући вредне и ретке књиге и предмете. До сада је објавио књиге Гете – између поезије и истине (2005), Тумарање земљом осмеха (2006), Велика авантура (2010), У срцу Суматре (2011). Члан је Удружења књижевника Србије.

Фото ФБ приватна архиваPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept