среда, април 24, 2024
Početna » КУСАЧАНИН ЗА КУРИР – СВЕШТЕНИЦИ ДУПЛИРАЛИ ТАРИФУ, КАЖУ ПОСКУПЕЛО ГОРИВО

КУСАЧАНИН ЗА КУРИР – СВЕШТЕНИЦИ ДУПЛИРАЛИ ТАРИФУ, КАЖУ ПОСКУПЕЛО ГОРИВО

од Паланка данас
0 Коментар

Имам 22.000 динара пензију и морам да спремим славу, која је велики трошак, њему дам 2.000 за та три минута – шта ће мени да остане, љутито каже за Курир, Слободан Николић из села Kусадак надомак Смедеревске Паланке.

Након свештеника у Нишу, који су решили да због глобалних поскупљења, која су се одразила и на Србију ударе нову тарифу, па свећење водице за славе наплаћују 800 динара, и њихове колеге у неким другим крајевима су решиле да дигну цену.

И то знатно више. Тако Kурир сазнаје од мештана села Kусадак, које се налази између Смедеревске Паланке и Младеновца, да локални поп већ поменуту „услугу“ наплаћује чак 2.000 динара! А то је у односу на само пре неких пола године поскупљење од 100 одсто! За ту своју рачуницу он има и оправдање – цену горива!

А оно што се збива у Kусадаку је… Процените сами. Свештеник дође у кућу, освешта водицу, остави црквени календарчић и тај чин од три минута наплати 2.000 динара.

– Пљачка! Причали су ми домаћини из села који су славили Ђурђиц да им је поп дошао и рекао да је поскупело свећење јер је скочила цена горива. Ја славим Светог Николу и очекујем његов долазак, плашим се колико ли ће тек мени да наплати, можда је опет поскупело јер су опет цене скочиле – прича нам пензионер Слободан Николић из овог места и додаје:

– Људи у селу се буне, питају коме да се жале јер је то превише. За Ускрс ми је наплатио 1.000 динара, а сад ће дупло.

Он наводи и да свештеник само дође, не донесе црквену свећицу ни тамјан, већ све његова жена, односно домаћица мора да припреми.

– Дође на готово, освешта, остави црквени календарчић и оде. Ако случајно домаћин каже да нема можда толико пара код себе, он у својој свесци убележи која кућа му није платила услугу, лупи рецку том домаћину. Ако ја имам 22.000 динара пензију и морам да спремим славу, која је велики трошак, њему дам 2.000, шта ће мени да остане. Мештани су бесни јер није у реду да поједина свештена лица лупају рецке и дижу цене – истиче Николић.

Kурир је овим поводом јуче контактирао са свештеником Велибором из Епархије шумадијске, који каже да ниједан свештеник нема такве тарифе:

– Свако од свештеника познаје своје парохијане и ниједно свештено лице неће захтевати од домаћина тај новац уколико нема ни плате ни пензије. Никада нисам чуо да свештеници имају свеску у коју уписују рецке. С друге стране, и парохијани знају да свештеници немају ни плате, а ни пензије, те да и они живе од парохијана, али ниједан неће инсистирати на приходу ако зна да породица нема. Мештани који се буне треба да дођу до епархије да нам то и кажу.

Извор: Курир

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept