Početna » ЛАПОВО ПОСТАЈЕ ЦЕНТАР ЗЕЛЕНЕ ЕНЕРГИЈЕ У ШУМАДИЈИ

ЛАПОВО ПОСТАЈЕ ЦЕНТАР ЗЕЛЕНЕ ЕНЕРГИЈЕ У ШУМАДИЈИ

Са изградњом највеће соларне електране у Србији и промоцијом производње енергије из обновљивих извора, кроз конкурсе општине за добијање соларних панела, Лапово постаје центар зелене енергије у Шумадији. Будућност производње електричне енергије налази се у технологијама које користи обновљиве изворе, а самим тим смањује се и загађење животне околине.

од Паланка данас
0 Коментар

У општини Лапово гради се највећа соларна електрана у Србији на површини од 12 и по хектара која ће бити покривена са 17 800 соларних панела. Производња електричне енергије износиће 15 000 мегават сати а у плану је и да се та бројка дуплира изградњом још једне соларне електране.„Нама је Сунце оно што нам је неопходно, а процена је да овде има негде око 1 300 вати по квадратном метру сунчевог зрачења што је нама дало до знања да је ова локација веома добра за инсталацију соларних панела. Конзум целог Лапова и Баточине износи негде око 18 мегавата што ће значи да када изградимо електрану ове године која ће бити 9,9 мегавата, а у плану је на истој локацији само на суседној парцели још једна од 9,9 мегавата, ми ћемо онда са ове две електране снабдевати малтене цело Лапово електричном енергијом и то зеленом са њиховог терена“, рекао је власник предузећа MT- komex Милош Костић.

Општина Лапово полако постаје центар производње електричне енергије из соларних панела.

„Ова електрана привукла је пажњу многих инвеститора и ми смо имали већ преговоре са кинеском и мађарском компанијом које су заинтересоване да улажу у нашу општину и то баш у изградњу соларних електрана тако да ће то свакако значити и за привреду и за грађанство наше општине. Ми смо и на нивоу локалне самоуправе, прошле године, имали расписан конкурс где су наши становници могли да конкуришу за соларне панеле које би поставили на кровове својих кућа тако да би по први пут имали могућност да произведу, али и да продају електричну енергију“, казала је председница скупштине општине Лапово Мирела Раденковић.

Тренутно се у Србији из хидро, ветро и соларних електрана производи негде око 30 одсто енергије из обновљивих извора док је циљ да се производња зелене енергије повећа и до 50 одсто у нашој земљи.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept