Početna » ЛОВАЧКА СЛАВА СВЕТИ ЈЕВСТАТИЈЕ ПЛАКИДА

ЛОВАЧКА СЛАВА СВЕТИ ЈЕВСТАТИЈЕ ПЛАКИДА

од Паланка данас
0 Коментар

Ловачка слава Свети Јевстатије Плакида (или Свети Евстатије), заштитник лова, ловци православних земаља славе 3. октобра, по новом календару и највећи је ловачки празник код ловаца Србије, са доста дугом традицијом слављена ловачке славе Светог Јевстатија у великом броју удружења у Србији где се на свечани начин сваке године слави Свети Јевстатије Плакида

Заштитник лова по легенди у животопису Св. Јевстатија, налазимо да се у младости звао Плакида, и да је живео од 70-120 године после Христовог рођења, у Риму. Био је страствени ловац и војсковођа у време цара Тита и Трајана.

Легенда каже да, полазећи једном у лов на хришћански празник Велики петак, наиђе у шуми на јелена. Божијом помисли појави се светао крст међу роговима јелена и дође му глас Господњи позивом да оде свештенику хришћанском и да се покрсти. Плакида појавом послуша, оде и покрсти се, заједно са женом и два сина. На крштењу доби име Јевстатије. Након тога врати се поново у шуму на исто место где му се појавио јелен и клекнувши заблагодари Богу што га је привео Христовој истини. У тај час поново је чуо тајанствен глас који му предрече његово страдање. Одмах затим Јевстатије тајно напусти Рим са својом породицом и премести се у Египат, где је провео прерушен у затишју, петнаест година.

Међутим пред крај владавине цара Трајана, нападоше Варвари Римско царство и цар пошаље два официра по читавој држави да потраже војсковођу Плакида. Божијом помоћи га пронађе у Египту и доведе у Рим. У међувремену цар Трајан је умро а на престо царства је досао цар Андријан. Kада позва цар војводу Плакиду да принесе жртву он рече да је Хришћанин и цар га одмах стави на муке и кад му звери не учинише ништа, цар га заједно са женом и синовима баци у тело усијаног металног вола. Трећег дана извадише његово тело мртво а од жара неповређено и сахранише га.
Већ у трећем веку по Христовом рођењу, ловци Хришцански почели су славити Св.Евстатија, као великомученика и заштитника лова по свим областима Римског царства и тако до дана данашњег.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept