Početna » МАЛЕ ПУМПАЏИЈЕ БИ ДА СЕ УКИНЕ АГРАРНА КАРТИЦА: Упозоравају да им прети затварање и траже помоћ државе

МАЛЕ ПУМПАЏИЈЕ БИ ДА СЕ УКИНЕ АГРАРНА КАРТИЦА: Упозоравају да им прети затварање и траже помоћ државе

ВЛАСНИЦИ малих бензинских станица у руралним крајевима апеловали су на државу да им помогне, јер им, како истичу, прети затварање због увођења аграрних картица за дизел. Они објашњавају да пољопривредни произвођачи њима плаћају литар овог горива 179 динара, што је ниже од велепродајне цене по којој мале пумпаџије купују дизел.

од Паланка данас
0 Коментар

Од 1.560 бензинских станица, скоро половина се налази у сеоским подручјима. Како упозоравају, угрожено је пословање 103 компаније са готово 800 пумпи, чијим затварањем би посао изгубило око 4.000 запослених. То значи да би толико породица у руралним крајевима остало без прихода.Власници малих станица упозоравају и да се аграрне картице често злоупотребљавају и препродају другим фирмама.

– Како велики број пољопривредних произвођача није солвентан (ликвидан), а дизел са картицом се мора платити готовином, они нису у прилици да користе аграрне картице – наводе мале пумпаџије. – Уз одређену накнаду они те картице уступају малим, средњим предузећима, превозницима и таксистима. Значи, аграрна картица у највећем броју случајева не служи својој сврси, нити је бенефит за велики број пољопривредних произвођача, како је замишљено.

Они подсећају да је највећи добављач нафтних деривата НИС и да се мале пумпаџије углавном снабдевају код њих, што је, како кажу, функционисало док нису уведене аграрне картице.

– Као резултат тога увелико почиње затварање малих бензинских станица, пре свега оних који су у сеоским подручјима, а у промету им је заступљено велико учешће деривата, односно оних које немају пратеће садржаје попут кафића, продавнице, мењачнице – наводе мале пумпаџије. – Уколико се аграрне картице не укину, следећи на реду смо и сви ми који имамо по неки од тих садржаја, пошто нам то само одлаже агонију.

НовостиPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept