уторак, мај 28, 2024
Početna » МЕТЕОРОЛОЗИ КАЖУ, ПАКАО ЈЕ ТЕК ПОЧЕО Очекују нас 2 ТРОПСКА ТАЛАСА Ево и кад

МЕТЕОРОЛОЗИ КАЖУ, ПАКАО ЈЕ ТЕК ПОЧЕО Очекују нас 2 ТРОПСКА ТАЛАСА Ево и кад

Последњих година сведоци смо све виших просечних температура, благих зима и врелих лета која се протежу дубоко у октобар.

од Паланка данас
0 Коментар

Због климатских промена и последица глобалног загревања протеклих месеци у Србији су у неколико наврата измерене летње и тропске температуре које ће се после променљивог почетка маја ускоро бити поново актуелне! Током овог месеца, према дугорочној прогнози, имаћемо два тропска таласа, односно дане у мају са температуром вишом од 30 степени!Почетак месеца и прву декаду маја обележила су пролазна наоблачења с неуједначеном количином падавина у виду пљускова са грмљавином, међутим, модели за дугорочну прогнозу времена указују на то да ће и количина и распрострањеност падавина у другом делу месеца бити мања него у првој половини.

У Републичком хидрометеоролошком заводу (РХМЗ) кажу за „Блиц“ да нас наредних дана очекује променљиво време, али без већих количина падавина. У петак, 10. маја биће краткотрајне кише или пљускова понегде на западу и југу Србије, док ће у осталим крајевима већи део дана бити суво са сунчаним интервалима.

У суботу ће у готово свим крајевима падавине потпуно изостати, биће највише сунчаних интервала и температура остаје од 20 до 24 степена Целзијуса.

Ноћи ведре над Србијом

Метеоролог Слободан Совиљ, начелник Националног центра за хидрометеоролошки систем, ране најаве и упозорења у РХМЗ каже да ће у недељу фронтални систем, који је у склопу поља ниског ваздушног притиска из источне Европе, поново у већини крајева Србије условити кишу и краткотрајне пљускове са грмљавином, али тај фронтални систем стиже ослабљен тако да већ у недељу увече очекује разведравање у свим крајевима земље малу количину падавина.

– Температура ће наредних дана углавном остати у вредностима од 20 до 25 степени и тако ће бити до среде, 15. маја. Након тога би у нашим крајевима имали краткотрајни прилив топлијег ваздуха, и у периоду од 15. до 18. маја имаћемо температуре од 25 до 30 степени, а 17. и 18. маја локално може бити и степен-два изнад 30. То би била појава тропских дана у мају – каже Слободан Совиљ.

Разлог за пораст температуре од 15. до 18. маја је појачавање јужног и југозападног струјања у топлом сектору поља ниског ваздушног притиска које ће крајевима који се налазе западно од нас доносити веома обилне падавине.

Прво се веома обилне падавине очекују на северу Италије, у четвртак у области Алпа и западног Балкана, док у петак 17. маја веома обилних падавина биће у региону Јадрана, у Мађарској и Аустрији.

– За то време, ми се налазимо у топлом сектору поља ниског ваздушног притиска под утицајем веома топлог ваздуха и зато очекујемо да код нас температура достигне 30 степени. Падавине ће у нашим крајевима бити врло локалне и изоловане, биће ретка појава. Ипак, опрез због јаких грмљавинских развоја у том периоду је највише изражен на потезу од северне Италије преко Јадрана и западног Балкана до средње Европе. Пратићемо ситуацију у нашој земљи и издаваћемо упозорења у случају потребе која увек издајемо за период до 72 часа унапред – објашњава Совиљ.

Кратко захлађење, па други тропски талас

Друга половина маја ће бити доста топлија од просека и у нашој земљи се очекује да буде са дефицитом падавина. После краткотрајног наглог пораста температуре до 30 и више степени, од 18. до 21. маја треба очекивати краткотрајно захлађење са повратком на температуре од 20 до 25 степени Целзијуса.

– До краја месеца очекујемо поново топло време и максималне температуре око 30 степени. У већини места би било доста сунчаних интервала, а појава падавина биће ретка или изолована у виду краткотрајних локалних пљускова, пре свега у брдско–планинским пределима и у западној и северозападној Србији. Облачни систем средином месеца, који са севера Јадрана преко западног Балкана иде према средњој Европи, требао би да остане доминантан и до краја месеца у смислу да то буде преовлађујућа путања облачних система. Они би наше подручје обилазили – каже Слободан Совиљ.

Мај 2024. топлији од просека

Додаје да треба рачунати да ће мај бити топлији од просека, да ће имати позитивно одступање температуре за бар 1 степена, а да ће количина падавина на крају месеца ипак бити просечна у већини места, од 60 до 90 литара по квадратном метру.

– С обзиром на то да је у првој декади месеца било падавина, истина да су биле неуједначене, у већини места требало би да је већ достигнута месечна норма падавина до краја месеца – закључује Совиљ.

Максимална дневна количина падавина у мају у Београду регистрована је 15. маја 2014. године, када је пало 110 литара кише по квадратном метру за само један дан.

– То су количине које смо имали широм западне и централне Србије, то су заиста екстремне количине падавине. Те године смо имали поплаве – каже Слободан Совиљ за „Блиц“.

Прва половина априла 2024. била је екстремно топла, затим је уследио период захлађења, због чега се сматрало да неће бити рекордно топао.

– Април 2024. се очекивано нашао у врху најтоплијих месеца и он је четврти најтоплији у историји мерења. Први најтоплији је био 2018. године. Падавине су у априлу биле испод просека у већим делу Бачке, Срема, западне Србије, Београда, у осталим крајевима је била нормална количина падавина, али смо ипак мало прекинули низ најтоплијих месеци – каже метеоролог Совиљ.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept