Početna » МИНИСТАРКА ПРЕДЛАЖЕ ДА КАМЕРЕ СНИМАЈУ КАД КОЈИ ЛЕКАР ДОЛАЗИ И ОДЛАЗИ СА ПОСЛА

МИНИСТАРКА ПРЕДЛАЖЕ ДА КАМЕРЕ СНИМАЈУ КАД КОЈИ ЛЕКАР ДОЛАЗИ И ОДЛАЗИ СА ПОСЛА

ЈЕДНО од решења за увид у то који лекар одлази са посла пре завршетка смене, како би радио приватно, било би постављање надзорних камера на све улазе и излазе из здравствених установа - изјавила је јуче министарка здравља проф. др Даница Грујичић.

Овај потез она види као добру праксу за увођење контроле у допунски рад лекара, истичући да је недопустиво да неки одлазе са клинике у подне да би радили приватно.

Што се тиче ставова да је то угрожавање приватности грађана, министарка каже да је државна здравствена установа јавна установа, као што је и простор испред државних болница јавна површина.

– На свом одељењу неурохирургије поставила сам камере у ходнике, како бих испратила да ли сестре током ноћи обилазе пацијенте. То се показало добро и за запослене. Десило се да се пацијенту погоршало стање, па сам направила драму. Увидом у снимак, уверила сам се да је пацијент обилажен у интервалима од 15 минута, па сам се извинила. И шта је ту лоше? – запитала се министарка.

Увођење система видео-надзора министарка Грујичић предлаже као део најављене стратегије сузбијања двоструког рада лекара запослених у државним установама, који неретко редован посао подређују аранжаманима у приватним ординацијама и клиникама. У циљу веће ефикасности она је најавила и контролу испуњености норме операција и прегледа појединих клиника. Саставни део ове врсте ревизије биће и увид у квалитет резултата, који између осталог подразумева и стање пацијената након интервенције. Као стимулативну меру она предлаже и вредновање клиника према степену одговорности и тежине посла, па ће добри резултати бити награђени.

Увођење камера у Синдикату лекара и фармацеута не сматрају добром праксом.- Према нашим законима лекари имају право на допунски рад и то им се не може оспорити – кажу у овом синдикату.

– Много бољи начин за контролу рада је постављање одговорних директора, јер заспослени не би требало да одлазе с посла по сопственом нахођењу.

ПОВЕРЕНИК: Без снимања ординација

КОНТРОЛУ јавног простора камерама из безбедносних разлога и ради спречавања крађа, посебно тамо где има пуно људи, попут банака, продавница или болница, закон дозвољава.

Контрола камерама запослених на радним местима, пак, задире у приватност и превелику обраду података, каже Милан Мариновић, повереник за заштиту података о личности.

Такође додаје да су у болницама камере дозвољене само у ходницима, на улазу или шалтер-сали, никако у ординацијама, лекарским или болничким собама.

 

You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept